CURIERUL 2 ( TRANSPORTER 2 )

Apropo.ro / 12.10.2005, 13:28
CURIERUL 2    ( TRANSPORTER 2 )
Frank Martin este cel mai bun în meseria sa. Fost membru al Forțelor Speciale, el își ofera serviciile de curier special oricui le solicita, transportând colete - conținând obiecte sau chiar ființe umane. Regula sa este simpla: livreaza marfa și nu


Frank Martin este cel mai bun în meseria sa. Fost membru al Forțelor Speciale, el își ofera serviciile de curier special oricui le solicita, transportând colete – conținând obiecte sau chiar ființe umane. Regula sa este simpla: livreaza marfa și nu pune întrebari.

La rugamintea unui prieten de-al sau, Frank parasește Franța și se instaleaza la Miami, ca șofer personal al bogatei familii Billings. Deși puține ființe pe lumea aceasta sunt capabile sa-l mai surprinda, Frank tocmai a dat peste una: Jack Billings, în vârsta de 6 ani, pe care îl duce și îl aduce de la școala. În mod neașteptat, Frank se atașeaza de baiețel, iar când acesta este rapit, pornește o cursa nebuneasca pentru a-l gasi și pentru a zadarnici planul rapitorilor de a pune în circulație un virus fatal.

Twentieth Century Fox prezinta The Transporter 2 / Curierul 2, o producție Europacorp Production – TF1 Films Production, în colaborare cu Canal + și Current Entertainment, un film în regia lui Louis Leterrier. Scenariul este realizat de Luc Besson și Robert Mark Kamen. Producatori sunt Luc Besson și Steven Chasman, iar producator executiv Terry Miller. Imaginea este semnata de Mitchell Amunsden, iar scenografia de John Mark Harrington. Montajul este realizat de Christine Lucas-Navarro și Vincent Tabaillon. Coloana sonora este compusa de Alexandre Azaria. Coregrafia este realizata de Cory Yuen. În rolul principal este Jason Statham. Din distribuție mai fac parte: Alessandro Gassman, Amber Valetta, Matthew Modine, Jason Flemyng, Keith David și François Berléand.

Dupa succesul extraordinar al filmului The Transporter / Curierul, care l-a ridicat pe actorul britanic Jason Statham la rangul de vedeta internaționala, urmarea era absolut fireasca. Ca și primul Transporter, continuarea este centrata pe personajul principal, Frank Martin, interpretat de același Jason Statham. „Jason a facut din personajul sau nu numai un individ cu capacitați fizice de excepție, dar și unul profund uman.” comenteaza regizorul Louis Letterier. „Frank și-ar dori sa puna capat misiunilor sale dubioase și sa duca o viața normala. Din nefericire pentru el, soarta îi joaca o festa și este nevoit sa se întoarca la vechile îndeletniciri.” continua Letterier. „Frank este, la baza, un tip uman și decent, în ciuda aparenței și acțiunilor sale de ‘dur’.” adauga scenaristul Robert Mark Kamen.

Jason Statham a acceptat cu mare placere sa-și reia rolul. „Am apreciat noua latura, sentimentala, adaugata personajului.” spune el. Un alt membru al distribuției primului Transporter, actorul francez François Berléand, revine cu bucurie pe platoul de filmare. De data aceasta, Tarconi – polițistul francez interpretat de el – se împrietenește cu Frank și îl viziteaza la noua sa locuința din Miami, cu intenția de a petrece o vacanța liniștita. Din nefericire pentru el, este arestat în clipa în care pune piciorul în Miami, datorita legaturilor sale cu Frank.

Distribuția este completata de câțiva nou veniți: tânarul debutant Hunter Clary, în rolul lui Jack Billings, baiețelul de care se atașeaza Frank; Amber Valletta, în rolul mamei lui Jack, Audrey Billings; Matthew Modine, care îl interpretaza pe soțul acesteia, bogatașul Jefferson Billings; Kate Nauta, în rolul Lolei, „o ucigașa cu trup de top model”, dupa cum o descrie scenariul; Alessandro Gassman, fiul celebrului actor Vittorio Gassman, în rolul lui Gianni, cel care orchestreaza planul de rapire a lui Jack, ulterior transformat într-o amenințare la adresa vieții a mii de oameni și Jason Flemyng, în rolul lui Dimitri, medicul rus de a carui pricepere depinde planul lui Gianni.

Filmarile s-au facut la Miami, fiind considerat de catre realizatori cadrul ideal pentru un film de acțiune ca Transporter 2 / Curierul 2. O dezlanțuire neașteptata a forțelor naturii – doua uragane și mai multe furtuni – i-au facut pe realizatori sa se refugieze într-un adapost subteran din apropierea aeroportului, timp de câteva zile.

JASON STATHAM (Frank Martin) a debutat pe marele ecran în filmul englezesc de mare succes intitulat Lock, Stock and Two Smoking Barrels / Jocuri, poturi și focuri de arma, în regia lui Guy Ritchie. La scurta vreme dupa aceasta, el a colaborat din nou cu regizorul la filmul Snatch, în care îi are ca parteneri pe Brad Pitt și Benicio Del Toro.

Rolul din The Transporter / Curierul a fost scris special pentru el de catre Luc Besson și Robert Mark Kamen. Regia filmului a fost semnata de Louis Leterrier și Cory Yuen. Din filmografia sa mai amintim: The Italian Job / Jaf în stil italian, în care joaca alaturi de Mark Wahlberg, Edward Norton și Charlize Theron, The One, The Mean Machine, Ghosts of Mars, Turn it Up și Cellular al lui Michael Mann. În curând, el va putea fi vazut în filmele: Revolver, în regia lui Guy Ritchie; Chaos și Dangerous Siege.

De asemenea, Statham este un scufundator de renume mondial, fiind membru al echipei naționale a Angliei vreme de zece ani și participând la Olimpiada de la Seoul, în 1988.

ALESSANDRO GASSMAN (Gianni) este fiul legendarului actor italian Vittorio Gassman și a debuta pe marele ecran la vârsta de 17 ani, în filmul Di Padre In Figlio, la care a realizat în colaborare cu tatal sau scenariul și regia.

Alte roluri ale sale sunt cele din: La Monaca Di Monza, în regia lui Luciano Odorisio, LÂ’Altra Enigma, regizat de Vittorio Gassman și Carlo Tuzzi, When We Were Repressed în regia lui Pino Quartullo, Macho al lui Bigas Luna, A Month by the Lake în regia lui John Irvin, alaturi de Vanessa Redgrave, Edward Fox și Uma Thurman, Uomini Senza Donne, Lovest în regia lui Giulio Base, The Turkish Bath al lui Ferzan Ozpetek, I Miei Piu Cari Amici, Facciamo Fiesta, Mi Fai Un Favore, Toni în regia lui Philomene Esposito, La Bomba, Coconut Heads în regia lui Ugo Fabrizzio Girodani, The Bankers of God: The Calvi Affair al lui Giuseppe Ferrara și Guardina Delle Nuvole în regia lui Luciano Ororisio.

AMBER VALLETTA (Audrey Billings) a aparut pentru prima oara pe marele ecran în documentarul despre Isaac Mizrahi intitulat Unzipped, realizat de Douglas Keeve. A urmat apoi rolul principal din filmul lui Stacy Cochran intitulat Drop Back Then, în care l-a avut ca partener pe James LeGros.

Valletta a jucat alaturi de Will Smith, Eva Mendes și Kevin James în filmul de mare succes Hitch. Alte roluri ale sale sunt cele din: What Lies Beneath / Dincolo de aparențe, cu Harrison Ford și Michelle Pfeiffer în rolurile principale, Family Man, cu Nicolas Cage în rolul principal, în regia lui Brett Ratner, The Duplex, al lui Danny DeVito, cu Ben Stiller și Drew Barrymore, Raising Helen, în regia lui Gary Marshall, cu Kate Hudson în rolul principal și Man About Town, cu Ben Affleck și Rebecca Romijn.

De asemenea, Valletta este unul dintre cele mai cunoscute manechine de moda din lume, aparând pe coperta sute de reviste și în campanii publicitare ca cele pentru Elizabeth Arden și Versace.

KATE NAUTA (Lola) este una dintre cele mai cunoscute fotomodele, aparând în campanii publicitare precum: Versace Sport, Versus, LÂ’Oreal, DKNY și Abercrombie. De asemenea, ea este compozitoare și interpreta muzicala, colaborând în ultima vreme cu Lenny Kravitz.

MATTHEW MODINE (Jefferson Billings) a fost distins cu nominalizari la Globul de Aur și Premiul Emmy pentru rolul ‘Dr. Don Francis’ din filmul intitulat And The Band Played On.

Dintre cele peste 30 de roluri ale sale, le amintim pe cele din: Short Cuts al lui Robert Altman, Birdy al lui Alan Parker, Married To The Mob, Vision Quest în regia lui Jonathan Demme, Full Metal Jacket, Gross Anatomy în regia lui Stanley Kubrick, The Browning Version al lui Mike Figgis, Pacific Heights al lui John Schlesinger, Any Given Sunday / Duminica pierzi sau câștigi al lui Oliver Stone, Le Divorce / Divorțul, alaturi de Kate Hudson și Naomi Watts, What the Deaf Man Heard, pentru care a fost nominalizat la Globul de Aur și recentul Mary, în regia lui Abel Ferrara, cu Juliette Binoche, Heather Graham și Forest Whitaker

De asemenea, Modine a regizat trei filme de scurt-metraj, intitulate: When I Was A Boy, Smoking și Ecce Pirate, care au fost prezentate în premiera la Sundance Film Festival și filmul If…Dog…Rabbit…, pentru Showtime, cu John Hurt, Kevin J. OÂ’Connor, Bruce Dern, Lisa Marie, David Keith și Matthew Modine.

JASON FLEMYNG (Dimitri) a jucat alaturi de Johnny Depp și Heather Graham în filmul de mare succes From Hell / Povestea lui Jack Spintecatorul.

Flemyng este considerat unul dintre cei mai buni actori englezi la ora actuala. Printre realizarile sale se numara filme ca: The League of Extraordinary Gentlemen / Liga, Lock, Stock and Two Smoking Barrels / Jocuri, poturi și focuri de arma, Snatch, Spice Girls The Movie, Stealing Beauty, Rob Roy, The James Gang, Jungle Book, The Hollow Reed, Lighthouse Hill, Anazapta, The Mean Machine, The Bunker, Bruiser, The Red Violin, Deep Rising, Alive and Kicking, The Good Thief și recentul Layer Cake, în regia lui Matthew Vaughn, alaturi de Daniel Craig.

FRANÇOIS BERLEAND (Tarconi) este unul dintre cei mai apreciați actori francezi, aparând în peste 100 de filme, precum și pe scena teatrala.

Pe lânga rolul din Transporter / Curierul, le mai amintim pe cele din: Seventh Heaven, My Little Business, Romance și Au Revoir les Enfants al regizorului Louis Malle.

KEITH DAVID (Stappleton) a jucat recent în doua filme de mare succes: Mr. and Mrs. Smith / Dl. și Dna Smith și Crash.

Printre rolurile sale se mai numara cele din: The Chronicles of Riddick, Barbershop, Requiem for a Dream, Pitch Black, ThereÂ’s Something About Mary / Mary cea cu vino-ncoaÂ’, Dead Presidents, Platoon, The Quick and the Dead, Bird, The Thing, Clockers și Armageddon.

LOUIS LETERRIER (regia) este originar din Franța, pe care a parasit-o pentru a studia cinematografia la prestigioasa Școala de Arta Tisch din cadrul Universitații New York.

Pe lânga Transporter / Curierul, Leterrier a mai contribuit la realizarea unor filme ca Alien: Resurrection / Alien: Renașterea (asistent de regie, efecte speciale), coproducția franco-americana intitulata The Tourist Trap, The Messenger: The Story of Joan of Arc / Ioana dÂ’Arc, Asterix and Obelix: Mission Cleopatra și recentul Unleashed, produs de Luc Besson, cu Jet Li, Morgan Freeman și Bob Hoskins în rolurile principale.

LUC BESSON (producator / co-scenarist) s-a nascut pe 18 martie 1959 la Paris și și-a petrecut copilaria în diverse stațiuni de pe malul marii Mediterane, însoțindu-și parinții care lucrau ca instructori de scufundari.

Datorita influenței parinților sai, parea un fapt sigur ca Luc va urma o cariera similara. La vârsta de 10 ani, dupa o ‘întâlnireÂ’ cu un delfin, Besson s-a decis sa devina biolog marin și sa se specializeze în studiul speciile acvatice.

La vârsta de 17 ani, un accident petrecut în timpul unei scufundari a pus capat acestui proiect, precum și posibilitații de a se mai scufunda vreodata. Ca urmare, Besson a decis sa urmeze cariera de cineast.

Imediat dupa absolvirea liceului, el a început sa-și caute de lucru în industria cinematografica franceza și sa faca primele sale filme experimentale. La vârsta de 19 ani s-a mutat la Los Angeles pentru o perioada de 3 luni și a început sa regizeze filme. Debutul sau regizoral s-a produs în 1983, cu filmul intitulat Le Dernier Combat, care a fost nominalizat la Premiul Cesar și a fost distins cu 12 premii în lumea întreaga.

Cel de-al doilea film al sau, Subway, l-a avut ca interpret principal pe Christopher Lambert, care a obținut Premiul Cesar pentru acest rol (filmul având 13 nominalizari). Filmul l-a facut pe Besson celebru pe plan internațional.

Primul film în limba engleza realizat de Besson a fost The Big Blue în 1988, cu Jean Reno în rolul principal. Filmul a avut o distribuție internaționala și a fost nominalizat la șapte premii Cesar, devenind un mare succes pe plan mondial și unul dintre primele cinci filme din istoria cinematografiei franceze.

Au urmat apoi mari succese internaționale ca La Femme Nikita, Atlantis, The Professional / Leon, The Fifth Element / Al cincilea element, The Messenger: The Story of Joan of Arc” / Ioana dÂ’Arc și The Transporter / Curierul.

De asemenea, Besson a produs filmele intitulate: Nil By Mouth (pentru care a fost distins cu Premiul BAFTA), Taxi 2, The Dancer, Kiss of the Dragon, 15 Aout, Yamakasi, les Samourads des temps modernes și Wasabi.

Besson a fondat, împreuna cu Pierre-Ange Le Pogam, un studio cinematografic denumit Europa, care are în plan sa produca între 4 și 8 filme pe an.

ROBERT MARK KAMEN (scenariul) și-a luat doctoratul în antropologie de la prestigioasa Universitate din Pennsylvania. A vândut primul sau scenariu, intitulat Crossings, studiourilor Warner Bros în 1978.

Kamen a fost autorul scenariilor unor filme de mare succes precum: Gladiator / Gladiatorul, The Transporter / Curierul, The Karate Kid, The Power of One, Walk In The Clouds / Atât de aproape de cer, Lethal Weapon 3 / Arma mortala 3, The DevilÂ’s Own / Prieten și dușman, The Fifth Element / Al cincilea element, Kiss of the Dragon (co-scenarist) și serialul de televiziune intitulat The Black Sash.

STEVEN CHASMAN (producator) a absolvit Dreptul la Universitatea Emory din Atlanta și a lucrat câțiva ani la o firma din Maryland. Dar lumea rece și arida a legii l-a facut sa se orienteze spre industria de divertisment. În 1993, Chasman și-a oferit serviciile agenției de impresariat artistic International Creative Management. Dupa șase ani petrecuți aici, Chasman a fondat compania Current Entertainment.

Current Entertainment reprezinta interesele unor celebritați ca Dennis Rodman, Leelee Sobieski, Kris Kristofferson, Jet Li, Chayanne, Tcheky Karyo și Cory Yuen. De asemenea, Chasman a produs filmele: The Transporter / Curierul, Kiss of the Dragon, Taxi, Unleashed și The One.

TERRY MILLER (producator executiv) a contribuit la realizarea unor filme ca: 2 Fast 2 Furious / Mai furios, mai iute, Any Given Sunday / Duminica pierzi sau câștigi, Ace Ventura: Pet Detective, Terminator 2: Judgement Day / Terminator 2: Ziua judecații și Die Hard 2 / Batalie disperata.

MITCHELL AMUNDSEN (imaginea) a semnat imaginea unor filme precum: The Country Bears, The Dukes of Hazzard, National Treasure, The Bourne Supremacy, Seabiscuit, Bad Boys II și Pearl Harbor.

JOHN MARK HARRINGTON (scenografia) a contribuit la realizarea unor filme ca: Miami Rhapsody, All About the Benjamins, Big Trouble, The Crew, Men DonÂ’t Leave, Monkey Shines și Band of the Hand.

CHRISTINE LUCAS-NAVARRO (montajul) a fost asistenta de montaj la The Transporter / Curierul. Printre realizarile sale se mai numara: Wasabi, Taxi 2, Man to Man și The 11 Commandments.

VINCENT TABAILLON (montajul) a semnat montajul filmelor People, DonÂ’t Worry, Be Happy și Shooting Stars, precum și al filmelor de scurt metraj intitulate: Pas bouger !, Majorité și La Vache qui pleure.

CORY YUEN (coregraf arte marțiale) a fost autorul regiei filmului The Transporter / Curierul. Yuen a realizat peste 30 de filme în Hong Kong, atât în calitate de regizor, producator sau scenarist, cât și ca actor și coregraf. Primul film american la realizarea caruia a participat a fost comedia de mare succes Lethal Weapon 4 /Arma mortala 4, la care a fost coregraful secvențelor de arte marțiale. În aceeași calitate, Yuen a colaborat la realizarea filmului Romeo Must Die / Sa moara Romeo !. De asemenea, el a fost regizor secund la X-Men.

Yuen a facut parte din trupa Seven Little Fortunes, alaturi de foștii sai colegi de studenție Jackie Chan și Sammo Hung, trupa care a avut mare succes în anii Â’70. În urmatoarele doua decenii, Yuen a contribuit la realizarea unora dintre cele mai celebre filme produse în Hong Kong, cum ar fi Hero, The Black Rose, Mahjong Dragon, High Risk, My Father Is A Hero, The Bodyguard from Bejing, Fong Sai-Yunk I și II.

BOBBIE READ (costumele) a creat costume pentru numeroase filme de mare succes, cum ar fi: Con Air / Avionul condamnaților, Bad Boys / Baieți rai, Ace Ventura: Pet Detective, The Rock / Fortareața, Dangerous Minds / Minți periculoase, Flashdance, Indecent Proposal / Propunere indecenta și Nine? Weeks.

ALEXANDRE AZARIA (muzica) a semnat coloana sonora a unor filme precum: Like a Fish out of Water, în regia lui Herve Hadmar, Once Upon an Angel, Fanfan La Tulipe, A Ton Image, Les Daltons, La Beuze în regia lui Francois Desagnat și La vie est a nous!.

DISTRIBUIT DE: INTERCOM FILM ROMANIA

Tags: