Cutremur puternic la granita resimtit si în N-V României

Apropo.ro / 23.11.2006, 11:08
Cutremur puternic la granita  resimtit si în N-V României
Un cutremur cu intensitatea IV a fost resimtit, joi dimineata, la Baia Mare si Satu Mare, seismul producându-se la granita dintre Slovacia si Ucraina. Magnitudinea cutremurului în epicentru a fost de 5,5 grade pe scara Richter, în timp ce în România, la o statie din Muntii Apuseni, a fost

Un cutremur cu intensitatea IV a fost resimtit, joi dimineata, la Baia Mare si Satu Mare, seismul producându-se la granita dintre Slovacia si Ucraina. Magnitudinea cutremurului în epicentru a fost de 5,5 grade pe scara Richter, în timp ce în România, la o statie din Muntii Apuseni, a fost înregistrata intensitatea IV.

Potrivit lui Gheorghe Marmureanu, directorul Institutului National de Fizica Pamântului, cutremurul a fost unul de suprafata si s-a înregistrat într-o zona cunoscuta ca zona seismica. Marmueanu a precizat ca seismul ar putea fi urmat de replici, dar de mai mica intensitate.

Directorul Institutului National de Fizica Pamântuluilui a mai spus ca magnitudinea cutremurului a fost de 5,5 grade pe scara Richter, epicentrul fiind înregistrat la 25 de kilometri adâncime, în zona granitei dintre Ucraina si Slovacia, specialistii apreciind ca, de fapt, epicentrul a fost în zona Ucrainei.

Potrivit lui Marmureanu, cutremurul s-a produs la ora 9.15, fiind resimtit imediat si în partea de nord-vest a României, în special în Satu Mare si Baia Mare, cu intensitatea IV.

La Baia Mare si Satu Mare nu s-au înregistrat victime sau pagube materiale importante.

La Baia Mare, oamenii s-au speriat foarte tare si au iesit pe strazi. Prefectul de Maramures, Gyongyike Bondi, a declarat ca nu au existat imobile afectate, iar oamenii s-au speriat mai ales pentru ca nu au experienta seismelor. Potrivit acesteia, initial s-a crezut ca a fost vorba despre o explozie.

Mediafax