Dacă ajungeți în Qatar, aveți grijă cum vă îmbrăcați

De: Marian Andrei / 26.05.2014, 13:00
Dacă ajungeți în Qatar, aveți grijă cum vă îmbrăcați
În cadrul unei campanii guvernamentale, intitulată "Arată-ți respectul", în Qatar a început zilele acestea distribuirea de fluturași în care se explică modul în care trebuie să se îmbrace străinii în locurile publice.

Potrivit fluturașilor, străinii trebuie să se îmbrace „modest” atunci când se află în locuri publice, pentru a ajuta la „păstrarea culturii și a valorilor Qatarului”. Prin modest, autoritățile înțeleg că persoană sa fie acoperită de haine de la umeri până sub genunchi. Exită și o mențiune specială, care arată că pantalonii mulați „nu sut considerați pantaloni”.

Este bine de știut că cei care nu respectă „recomandările” pot petrece până la șase luni în închisoare. Un flyer de pe contul oficial de Instagram al campaniei avertizează că „gesturile sau vorbele indecente sau cele care pot fi interpretate așa, în locurile publice sau în apropierea lor” pot conduce la arestarea vinovatului. Acest flyer este ilustrat cu un bărbat care pune mâna pe o femeie îmbrăcată într-un tricou fără mâneci.

Aceste reguli nu se aplică numai turiștilor, ci și muncitorilor străini, care reprezintă 85% din populația Qatarului, aceștia venind din toate părțile globului și activând ân toate domeniile, de la menaj casnic până la senior management.

Rezultatul este că un grup mic de locuitori bogați ai Qatarului, cu valori foarte conservatoare, sunt „înconjurați” de o majoritate constituită din straini, care nu împărtășesc aceste valori, iar noul cod vestimentar încearcă să îi facă pe străini să arate „mai qatarieni”.