Dacă nu primești bon fiscal, poți refuza plata

De: Carmen Ulian / 29.01.2015, 08:00
Dacă nu primești bon fiscal, poți refuza plata
Loteria bonurilor fiscale a fost aprobată de către Guvern. Clientul are dreptul să refuze plata produselor dacă nu primește bon de la vânzător.

Legea a fost aprobată deja de Guvern și va intra în vigoare la 1 martie 2015.

„Introducerea Loteriei fiscale a fost aprobată de Guvern, cu o prevedere suplimentară față de proiectul aflat în dezbatere publică și care acordă dreptul unui client, începând cu luna martie a acestui an, să nu achite produsul selectat sau consumat dacă nu a primit bon fiscal de la comerciant. În magazine, restaurante și alte unități va fi expus obligatoriu un afiș în acest sens”, au declarat agenției MEDIAFAX surse oficiale.

Informația a fost confirmată de Ministerul Finanțelor Publice, printr-un comunicat, în care se precizează că s-a renunțat la pragul minim de vârstă de 18 ani, astfel că orice persoană poate participa la loterie.

„Ordonanța mai prevede că, începând cu 1 martie, în cazul refuzului agentului economic de a emite și înmâna bon fiscal, cumpărătorul să poată să nu achite bunul dobândit sau serviciul prestat, având în vedere că o tranzacție nefiscalizată nu reprezintă altceva decât o încălcare a legii. Așadar, cumpărătorul poate păstra bunul fără să îl mai plătească în cazul unui refuz al agentului economic de a emite bon fiscal”, se precizează în comunicat.

Persoana care nu primește bon fiscal și nu i se restituie banii pentru un produs cumpărat dintr-un magazin ori nu este lăsată să plece din restaurant fără să achite consumația, tot fără bon, poate apela Serviciul 112 sau chema ANAF, este de părere purtătorul de cuvânt al Guvernului, Corneliu Calotă.

Mai multe detalii pe Mediafax