Dakota Fanning – Cel mai ocupat copil de la Hollywood

Apropo.ro / 11.07.2005, 18:02
Dakota Fanning - Cel mai ocupat copil de la Hollywood
Lumea a perceput-o întai ca pe unul dintre copiii dragalași care știu atat de bine sa înmoaie inimile în filmele americane. Astazi, Dakota Fanning este deja un fenomen. A jucat alaturi de Sean Penn, Denzel Washington, Robert De Niro sau Tom Cruise. La 11 ani a jucat


Lumea a perceput-o întai ca pe unul dintre copiii dragalași care știu atat de bine sa înmoaie inimile în filmele americane. Astazi, Dakota Fanning este deja un fenomen. A jucat alaturi de Sean Penn, Denzel Washington, Robert De Niro sau Tom Cruise.

La 11 ani a jucat deja în 18 filme și este una dintre marile mici vedete ale Hollywoodului. E o fetița de 1,46 metri înalțime, cu par blond, ochi albaștri și chip angelic. Dakota a învațat sa citeasca la doi ani – nu e, probabil, o ciudațenie printre copiii precoce și hiperinformați de azi.

Dupa ce parinții au înscris-o, la șase ani, la o școala de actorie din apropierea casei, profesorii i-au sfatuit sa ia legatura cu o agenție de impresariat, spunand ca fetița este un mare talent. Steve și Joy Fanning au încurajat-o permanent și n-au pregetat sa faca o lunga calatorie din Georgia la Los Angeles, unde au stat șase saptamani. Încercarea a avut succes.

Dakota a fost selectata din mii de copii pentru o reclama la Tide, iar ofertele au început sa curga. Parinții au hotarat sa se mute permanent la Los Angeles, iar în 2001, la 7 ani, Dakota semna contractul cu o agenție profesionista.

Au urmat curand rolurile din „Tomcats”, și „Father Xmas”. Însa momentul hotarator a fost distribuirea ei în „I Am Sam”, tot în 2001, alaturi de Sean Penn și Michelle Pfeiffer. Interpretarea ei în rolul lui Lucy Diamond, o fetița care trebuia sa-și susțina tatal, ușor retardat, în încercarea lui disperata de-a recaștiga custodia ei a fost atat de convingatoare, naturala, emoționanta și inteligenta, încat Dakota a devenit celebra în toata lumea.

În plus, rolul i-a adus premiul pentru cea mai buna actrița din partea Asociației Criticilor de Film new-yorkezi. Pe-atunci era atat de mica, încat nu ajungea la microfon ca sa țina discursul de mulțumire. Orlando Bloom, care era prezentatorul galei, a ridicat-o și a ținut-o în brațe în dreptul microfonului.

Foarte curand a fost distribuita în „Trapped”, cu Charlize Theron, Courtney Love, Stuart Townsend și Kevin Bacon, unde juca un copil rapit și în „Sweet Home Alabama”, unde era eroina jucata de Reese Witherspoon în copilarie. Anul urmator, 2002, s-a dovedit și mai bun pentru ea.

Urmatoarele roluri foarte importante au fost cel din thriller-ul „Man on Fire” (2004), unde aproape toata lumea a admirat-o, spunand ca Dakota i-a furat pur și simplu filmul lui Denzel Washington și cel din „Hide and Seek”, un thriller mai complicat, unde era fetița personajului jucat de Robert De Niro. Cel mai recent succes al ei este „Razboiul lumilor”, al lui Spielberg, unde susține un film de doua ore cot la cot cu Tom Cruise.

Un copil precoce, dar nu rasfațat, ci harnic și atent, dispus sa se lupte cu cele mai neașteptate nuanțe ale unui rol, pentru ca asta e vocația ei. Actrițele ei preferate sunt Meryl Streep și Hilary Swank, „nu numai pentru ca sunt mari actrițe, ci și niște persoane uimitoare”, iar filmele ei favorite „Pe aripile vantului”, „Titanic” și „Magnolii de oțel”.

Citește mai multe despre Dakota Fanning numai în

Tags: