Dalai Lama va decide daca se reincarneaza, la 90 de ani

Apropo.ro / 27.09.2011, 17:17
Dalai Lama va decide daca se reincarneaza, la 90 de ani
Tenzin Gyatso, alias actualul Dalai Lama, nu doreste sa discute despre procedurile alegerii unui urmas spiritual al sau, mai devreme de 90 de ani.

Lderul spiritual al tibetanilor in exil spune ca se simte in stare sa-si indeplineasca responsabilitatile inca 15 ani de acum inainte.

Dalai Lama a anuntat ca se simte „foarte bine”, pentru a contracara zvonurile conform carora din cauza varstei inaintate – 76 de ani – ar dori sa-si desemneze un succesor.

El a precizat ca va discuta despre alegerea unui urmas spiritual, cand va avea 80 sau 90 de ani. „Este puterea mea si dreptul meu sa-mi decid cea mai buna perioada pentru reincarnare”, sustine Tenzin Gyatso, alias actualul Dalai Lama.

Autoritatile de la Beijing nu sunt de acord cu aceasta varianta, pentru ca de fapt este vorba de o titulatura conferita de Guvernul chinez, dupa cum sustine purtatorul de cuvant al Ministerului de Externe.

Din cauza acestui diferend cu miza politica ar fi posibil sa apara doi Dalai Lama, unul recunoscut de Guvernul de la Beijing, iar celalalt de tibetanii din exil.

Din 1959, an in care a inceput exilul actualului Dalai Lama, acesta este acuzat sistematic de Beijing ca depune toate eforturile pentru a obtine independenta Tibetului, influentand si comunitatea internationala in acest sens.

Dalai Lama cere doar o autonomie crescuta a Tibetului, care sa se bazeze pe prevederile Constitutiei Republicii Populare Chineze.