Dan Bălan

Apropo.ro / 31.12.2007, 00:00
Dan Bălan
Nu ne-a spus cîte case şi-a cumpărat prin lume dar nu se plînge. Casa din New York este amenajată la sfatul unui renumit designer.
Dar Dan Bălan nu are timp să ajungă acolo, cel puţin în următoarea perioadă, pentru că face naveta Londra – Los Angeles ca să producă încă patru piese pentru primul lui album solo. Cum arată un artist internaţional? Să spunem că piesele lui sînt difuzate de radiourile din toată lumea, că are bani, că se plimbă din avion în avion şi are un management internaţional, adică nu prea ştie cum arată toţi oamenii care lucrează pentru el. În plus, un designer italian îi creează toate hainele de scenă. Dacă acceptăm această definiţie, Dan Bălan este un artist internaţional. De curînd, şi-a lansat şi la Bucureşti primul lui album solo, “The Power of Shower”. Primul extras pe single de pe acest material, “Crazy Loop (Mm-Ma-Ma)”, a aterizat pe locul al doilea în Romanian Top 100, iar potrivit sistemului oficial de monitorizare a difuzărilor muzicale, această piesă se situează pe primul loc în topul difuzărilor radio şi TV din Romănia. O scurtă perioadă şi-a promovat albumul în ţară, apoi a luat direcţia Londra, unde produce alte patru piese pe care le va include pe acest prim album din cariera lui solo. Cu alte cuvinte, sfîrşitul de an a fost mai mult decît încărcat pentru el.
Mama îl întîmpină cu pilaf
Cu toate acestea, după vizita din Romănia, şi-a făcut puţin timp să ajungă şi la mama sa, la Chişinău. Şi mama l-a întîmpinat cu specialitatea lui favorită: pilaf cu morcov şi carne de pui. “Cînd vin acasă, mama nu îmi face şi prăjituri, pentru că nu îmi plac dulciurile. Ştiu că sînt slăbănog şi că nu mi-ar strica calorii în plus, dar asta e situaţia”, se confesează el.
O proprietate la New York
Am aflat că are un program încărcat şi că acum e pe val. Dar cu ce s-a ocupat în perioada care a urmat despărţirii de O-ZONE? Trei luni, a stat la New York, unde şi-a făcut prieteni şi unde a luat ore de canto. Aici, şi-a cumpărat o casă pe care i-a decorat-o extrem de modern un stilist în vogă. Ulterior, a ajuns la Los Angeles, unde înota, stătea la plajă, iar în weekend mergea la Disneyland sau la Las Vegas. Şi aici şi-a făcut o mulţime de alţi prieteni pasionaţi de fotbalul european. “Formam echipe din est-europeni şi din mexicani şi ne rupeam picioarele pe teren. Deşi nu o să credeţi, cei din Europa de est cîştigau cele mai multe meciuri”, se laudă el. A trecut însă rapid perioada de relaxare şi Dan voia să apară pe piaţa muzicală internaţională cu un material special. A compus piesele, apoi a căutat un anumit producător. “A durat mult pînă să-l conving. Oricum, cu vorbe nu convingi pe nimeni. Doar piesele vorbesc. Pînă la urmă însă, m-a ascultat vicepreşedintele casei de discuri Universal”. După ce a hotărît ca primul extras pe single să fie “Crazy Loop”, a inventat un dans special pentru această piesă. “În dans se regăsesc influenţe din balet, din circ, din gimnastică, dar şi unele figuri pe care le-a făcut prima oară Jim Carrey”. Dan Bălan şi-a înfiinţat şi propria casă de producţie, Crazy Loop Productions, şi prin aceasta o să editeze proiectele muzicale ale altor artişti. După albumul “The Power of Shower”, artistul vrea să spargă piaţa din nou cu un material pop rock.
De două ori Crăciunul
De Sărbători, Dan Bălan stă la Chişinău, unde petrece alături de toată familia lui numeroasă. “Noi sărbătorim Crăciunul pe 25 decembrie, dar şi după tradiţiile vechi ruseşti, pe 7 ianuarie. Atunci, mergem la ţară, la bunici, şi sper să iau cîteva kilograme în plus”, spune el.

Top personal
Enrique Iglesias – “Tired of Being Sorry”
Andrea Corr – “Let Me Talk About It”
Akon – “Sorry Blame It On Me”