Dan Helciug – Căpitan pe ”Arca lui Noe”

De: Cătălina Matei / 12.01.2009, 00:00
Dan Helciug - Căpitan pe ”Arca lui Noe”
De nouă ani, solistul trupei Spitalul de urgenţă este căpitan de cursă lungă în cea mai îndrăgită emisiune cu şi despre animale de la TVR 1. Dan Helciug ”navighează” cu mare măiestrie printre căţei, pisici, papagali, peştişori şi alte animale de companie. Iar în timpul liber, se distrează cu băieţelul său de aproape doi ani, Luca Dan.

Ce e ”Arca lui Noe”? În varianta pro­pusă de TVR 1, pe ”Arca” lui Hel­ciug toate necuvîntătoarele prind glas şi îşi exprimă democratic opi­niile. Adică aflăm ce gîndesc ani­ma­lele noastre de companie despre noi, despre alte necu­vîn­tă­toare şi cum putem trăi cu toţii în armonie.

De cînd este Dan că­pi­ta­nul acestui for­mat? ”De 9 ani. La început, că­pi­ta­nul era un cîine, iar eu îi făceam vocea. Apoi, sărind pe scara evoluţiei, m-am dat peste cap şi am devenit căpitan în carne şi oase. Îmi place să vorbesc cu şi despre animale, decît cu şi despre oameni. Cel puţin, în această ţară. Pe de altă parte, sînt un fan declarat al na­turii. Învăţ foarte multe lucruri. De exemplu, am învăţat că sîntem în Evul Mediu în ceea ce priveşte protecţia şi respectarea animalelor. Am răbdare, totuşi. Şi tot ceea ce am învăţat, am să transmit fiului meu, pe viitor. Asta dacă vor mai exista animale, pînă cînd va fi el major”.

Şi cum orice căpitan are şi un secund, şi Helciug a avut un par­te­ner din lumea necu­vîn­tătoare­lor, pe cîinele Ali – un bloodhound. ”Ali a fost un prieten adevărat. Din păcate, a fugit acum ceva timp şi nu-i mai dăm de urmă. Am făcut multe lucruri îm­preună, era făcut pentru TV. A fost celălalt Dan, o perioadă. Pe de altă parte, are cîţiva pui campioni, cu care voi face treabă bună”, po­ves­teş­te Dan, puţin întristat.

Amenzi pentru junior

”Căpitanul” de la TVR 1 nu este la pri­ma experienţă cu animalele. În co­pi­lă­rie, a avut o tarantulă drept animal de companie. ”Pascalopol. Era spaima car­tierului, pe vremea aceea. Pe cine venea la mine în vizită îl provocam s-o mîngîie pe cap şi făceam pariuri pe bani că nu are nimeni curaj. Aveam tot timpul bani de cheltuială, numai din pariuri”, îşi aminteşte Dan.

Acum, cel pus pe şotii este juniorul său de a­proape doi ani, Luca Dan. ”Face curse prin casă cu o maşinuţă. Avem toţi vî­nătăi la picioare, pentru că nu are car­net de conducere. Iar amenda constă în dulciuri, aşa că re­cidivează cons­tant. Plus că agaţă fete ma­jore în parc, dar, mă rog, asta e o altă po­veste”, se mîndreşte tăticul Helciug. De altfel, ca să fie mai aproa­pe de băieţelul său atunci cînd pleacă cu trupa la con­cer­te prin ţară, Dan şi-a cumpărat o ru­lotă. Astfel, soţia şi juniorul îl pot însoţi peste tot. ”Viaţa de familie este cea care mi-a lipsit în­tot­deauna. Acum, sînt împlinit. Iubesc şi sînt iubit”.

Un actor selectiv

Puţin ştiu că Dan Helciug este actor de meserie. Deşi a mai jucat în diverse seriale, aproape toată lumea îl ştie ca pe solistul trupei Spitalul de urgenţă. ”Joc acolo unde îmi face plăcere să joc. Sînt foarte selectiv din acest punct de vedere. Ador să îmi fac me­se­ria mea de bază. Muzica, actoria, li­te­ratura au mers cu mine încă din co­pilărie. Mi-e greu să le văd altfel decît surorile mele gemene. În ce priveşte ac­toria, îmi place o paletă largă de ro­luri. Cel mai mult mă atrag per­sona­jele ne­gative. Aş fi un Iago excelent (n.r. personaj negativ din )”. L-am provocat pe Dan să îşi imagi­ne­ze cum ar fi arătat viaţa lui dacă s-ar fi născut în ţara tuturor posibilităţilor… ”În America? Aş fi fost legendă pînă acum. Aşa cum e Guţă la noi. Din pă­ca­te, trebuie să mă lupt cu Evul Mediu mioritic în aşteptarea Renaşterii… care nu mai vine”.

Alo… muzica?!

”Cu muzica mă produc singur, mă promovez singur prin concerte. Din păcate, cu toate că avem un foarte mare succes la public, nu am găsit pe cineva care să ne sprijine. Albumul nou, înregistrat de doi ani, va fi lansat anul acesta”.

Arca lui Noe – sîmbătă, 10.30, TVR 1