Dan Negru se retrage la 70 de ani (interviu)

Apropo.ro / 16.01.2012, 12:34
Dan Negru se retrage la 70 de ani (interviu)
În scurt timp, Dan Negru va deveni tătic pentru a doua oară. Pe lângă pregătirile necesare marelui eveniment, Negru a început noul an în forţă. A început filmările pentru “Te pui cu blondele?”, şi continuă şi în acest an să facă naveta Bucureşti-Chişinău, unde prezintă 2 showuri.

Astfel, Negru se poate lăuda cu perfermanţa de a fi singurul moderator de la noi care prezintă 5 emisiuni de divertisment: „Plasa de stele”, „Te pui cu blondele?”, „Câştigi în 60 de secunde”, „Da sau nu” şi „Vrei să fii milionar”. Şi nu exclude posibilitatea să stea pe micul ecran până la 70 de ani…

– Unde ai petrecut Crăciunul? Dar Anul Nou unde te-a prins?
Crăciunul e sărbătoarea familiei şi Anul Nou e sărbatoarea meseriei mele, de Crăciun am stat ca-n fiecare an cu ai mei, când nu reuşesc să ajung acasă, la Timişoara, aduc Timişoara în Bucureşti… Anul Nou e dedicat meseriei mele de vreo 12 ani încoace, de când prezint, an după an, Revelionul la Antenă

– Ce cadou ai primit de la Moş Crăciun?
De doi ani nu mai contez deloc pentru Moş, a trecut-o pe Daria, fetiţa mea în fruntea listei aşa că până a golit sacul pentru ea, a trecut ceva vreme. Nu mai sunt prima opţiune a Moşului.

– Cum te pregăteşti pentru marele eveniment din acest an: venirea berzei?
Aş spune că deja am experienţă aşa că tensiunea şi stresul sunt mai domoale de data asta. Cel mai important acum e s-o pregătim pe Dara, să-i povestim ei că va mai veni cineva printre jucăriile ei.

– Ce părere are Daria că va avea un fraţior?
E în ‘silentio stampa” deocamdată, nu se dă de gol, dacă va fi bine sau nu pentru jucăriile ei, noi facem tot ce putem să o pregătim.

– Aţi ales numele? Are vreo semnificaţie specială?
Avem o listă de nume, era lungă la început dar s-a scurtat între timp, dar încă nu l-am ales pe cel final. Oricum, vrem un prenume românesc, cu siguranţă unul care să fie legat şi de un sfânt, pe Daria o mai cheamă Ioana. Credem că numele unui sfânt legat de viaţa unui om aduce bucurie şi împăcare.

– Ce ţi-ar plăcea să moştenească copii de la tine? Dar de la soţia ta?
Toţi avem trăsături frumoase, contează mult gena care se transmite, dar la fel de importantă e educaţia, aşa că dacă n-o fi să moştenească trăsăturile frumoase, om încerca să le educăm.

– Ce surprize pregăteşti în noul sezon „Te pui cu blondele”?
E cel mai longeviv show de divertisment al Antenei şi totuşi, în toţi anii ăştia showul şi-a păstrat prospeţimea. O să testăm pe mai departe cultura generală a celebrităţilor de la noi, chiar dacă ne-am lovit în ultima vreme de multe refuzuri sau de cereri de răspunsuri la întrebări. Asta e o problemă a showului, putem aduce doar personaje care au puterea să-şi testeze cunoştiinţele de cultură generală. Şi sunt tot mai puţine.

– În sezoanele trecute au intrat în luptă nume cunoscute. Ce vedete vor sta lângă tine în acest sezon?

Ne-am lovit tot mai des de refuzul multora care acceptau să vină în program doar dacă le dădeam răspunsurile la întrebări, totuşi, am întâlnit şi vedete care au acceptat provocarea. Unele, au ieşit şifonate din testul de cultură generală, doar poate ăsta e cârligul programului.

– Zi-mi un banc cu blonde!

Când am început show-ul, cu ani în urmă, am cerut invitaţilor şi blondelor să nu spună NICIUN banc cu blonde în emisiune. Eram previzibili apelând la bancurile cu blonde. Aşa că nu ştiu bancuri cu blonde pentru că în emsiune nu se spun, deloc.

– Vei continua şi anul acesta cu formatele „Plasa de stele” şi „Câştigi în 60 de secunde”?
Voi continua şi anul ăsta să încerc să intru în programe care să nu imite alte programe din piaţa de televizune. Imitaţia e o modă şi o nenorocire a grilelor de televizune de la noi. Voi apărea, ca în toţi ani ăştia, doar în producţii originale. Am preferat să creez tendinţe, nu să le urmez.

– Cele 3 emisiuni pe care le prezinţi la Antena 1 au avut succes încă de la început. De ce format te simţi cel mai aproape şi la care nu ai vrea să renunţi?

Am lăsat multe formate de succes în urmă, m-am ataşat de toate în egală măsură, dar e preferabil întodeauna să laşi publicul să le regrete decât să se spună că nu se mai termină. Ultima ediţie de Ciao Darwin de pildă a avut o audienţă fabuloasă. Şi totuşi l-am închis. Şi azi întâlnesc oameni pe stradă care mă întreabă ce mai face Mama Natură de la Darwin sau unde am lăsat-o pe raţa Francesca, un personaj de un sezon doar, destul cât să rămână în amintirea unora.

– Ştiu că prezinţi 2 emisiuni peste Prut: „Da sau nu” şi „Vrei să fii milionar”. Vei continua să faci şi anul acesta naveta Bucureşti-Chişinău?
Atâta timp cât voi găsi acolo aplecarea spre producţii internaţionale de succes mondial, da. În meseria mea poţi învăţa multe, de oriunde. Eu am învăţat multe despre televizune de la cei din Chişinău, chiar dacă unii zâmbeau auzind de televizune în Moldova. Orice loc are oameni fabuloşi, eu am întâlnit câţiva profesionişti şi acolo.

– Ce variantă a emisiunii „Vrei să fii milionar” crezi că este mai bună. Cea pe care o prezinţi tu pentru Prime TV sau cea de pe Kanal D?

Sunt opţiuni diferite, care se adresează unor categorii diferite de public. Formatul în sine e unul puternic şi cred că noi, moderatorii lui suntem norocoşi că l-am întâlnit. Şi îmi place Ianţu la Milionar, e exact ce trebuie acestui format.

– Până la ce vârstă te vezi prezentând emisiuni de divertisment?

Italia îl are pe Baudo la 75 ani, Jay Lenno sau Letterman nu sunt deloc la prima tinereţe. Ţările sărace, cu televizuni începătoare se bazează însă pe tineri începători, în Albania sau Bulgaria media de vârstă a moderatorilor e total diferită de America sau Italia. Există chiar un studiu interesant pe tema asta. Aşa că nu m-am gândit deloc la vârstă, îmi place să cred că n-am mentalitate bulgărească.

– Cum merg afacerile în această perioadă?

Habar n-am, nu am afaceri în care să mă implic, doar câteva cărămizi pe care le-am pus, una peste alta şi apoi le-am închiriat ca să pot face televizune detaşat, liniştit fără frică. În meseria mea, doar independenţa financiară te poate face să nu accepţi compromisuri.

– Care a fost cea mai neinspirată investiţie pe care ai făcut-o vreodată?
Sunt dependent de gadgeturi şi astea sunt cele mai proaste investiţii, mereu apar altele noi. Dar sunt în curs de tratare.

– Pe ce nu ai da banii niciodată?
Din păcate, descopar mereu alte lucruri pe care n-aş arunca banii, dar mereu după ce i-am dat….

– Ce ai făcut cu primii bani pe care i-ai câştigat?
Mi-am cumpărat un disc vinil, din piaţa de vechituri din Timişoara, ocico se numea, cu Dire Straits. Încă îl am acasă. Înca sunt un mare fan de Dire Straits.

– Unde ţi-ar plăcea să-ţi construieşti o casă de vacanţă?
În Bucureşti! Mi-ar plăcea să-mi transform casa din Bucureşti în casă de vacanţă, asta ar însemna că ar trebui să vin rar în capitală, un oraş de neînţeles pentru mine, venit din Timişoara aici.
Andreea Tufan