Dan Negru, vacanța la Barcelona

Apropo.ro / 14.10.2004, 11:29
Dan Negru, vacanța la Barcelona
De câțiva ani merge regulat la Madrid, la întâlnirile cu Valeriu Lazarov, și a auzit adesea spunându-se "cine nu a vazut Barcelona, nu a vazut Spania". Așa ca anul acesta nu s-a mai întrebat unde merge în vacanța, ci a zburat direct spre


De câțiva ani merge regulat la Madrid, la întâlnirile cu Valeriu Lazarov, și a auzit adesea spunându-se „cine nu a vazut Barcelona, nu a vazut Spania”. Așa ca anul acesta nu s-a mai întrebat unde merge în vacanța, ci a zburat direct spre Barcelona.

Barcelona este un oraș modern, cu un aer șic și cosmopolit, dar înainte de toate este orașul celebrului arhitect Antonio Gaudi.

Puțini știu, însa, ca Barcelona se numea la început Barca, denumire data de cartaginezi acum 2 300 de ani. Barca a fost un port glorios al Mediteranei, dar când spaniolii s-au luat la întrecere cu portughezii în cucerirea Lumii Noi, acesta a decazut, faima fiindu-i salvata de revoluția industriala care, paradoxal, l-a transformat într-un renumit centru artistic.

Cartierul Gotic (Barri Gotic) este unul dintre locurile care pot confirma acest fapt. Pe lânga strazile înguste, acesta cuprinde superbe monumente de arhitectura gotica catalana, dominate de Catedrala dedicata Sfintei Eulalia, patroana Barcelonei. Aici, într-o curte interioara cu arcade gotice, se afla mereu un cârd de gâște, obicei neîntrerupt de secole.

Barcelona se poate mândri, de asemenea, cu bulevardele ei uriașe, trasate parca cu rigla. Cea mai renumita artera este La Rambla, o promenada cosmopolita ce unește Piața Catalunya cu Piața Portal de la Pau, unde se înalța monumentul lui Cristofor Columb.

Nici muzeele nu lipsesc din acest oraș, cel mai vizitat fiind Muzeul Picasso, care expune lucrari inedite ale maestrului, de la ilustrație de carte la afișe, picturi și ceramica.

„Orașul ales pentru vacanța e ca o amanta…”

Pe parcursul celor doua saptamâni, cât a stat în Barcelona, Dan a avut timp sa viziteze o mulțime de atracții turistice și sa-și formeze o parere.

„Toata Barcelona e interesanta. Am vazut multe orașe europene, dar Barcelona e fascinant. Gasești acolo arta pentru toate gusturile, magazine pentru toate buzunarele și oameni de toate felurile. Mi-a placut Catedrala Sagrada Familia, cea mai vestita opera a lui Gaudi și, fara îndoiala, principalul punct de atracție al Barcelonei. Este o catedrala dedicata Sfintei Familii, a carei construcție a început în secolul al XIX-lea și nu s-a încheiat nici astazi. Finisajul da impresia unui castel de nisip, dar o privire mai atenta releva numeroase stiluri îmbinate armonios. Am facut poze, cu gândul ca atunci când le voi arata copiilor mei ea va fi gata.”, povestește amfitrionul emisiunii Ciao Darwin.

În afara de frumusețile orașului, lui Dan i-a placut firea oamenilor, curațenia, civilizația și vegetația.

„E un oraș în care întâlnești oameni cumpatați și în care nu trebuie sa-ți speli mașina din doua în doua zile din cauza prafului. De fiecare data când ma întorc în București îmi spun ca sunt un nebun ca m-am mutat aici. Timișoara aduce cât de cât a Europa, Bucureștiul, nu”, spune el.

Au fost și lucruri care nu i-au placut în Barcelona: cerșetorii români. Dar a încercat sa închida ochii și sa le faca neobservate.

„Când mergi în vacanța te straduiești sa vezi numai lucrurile frumoase. Orașul ales pentru vacanța e ca o amanta. Nu-i vezi defectele decât când locuiești cu ea…”, explica Dan.