Dana Nălbaru – De profesie… mămică!

De: Cătălina Matei / 22.10.2007, 00:00
Dana Nălbaru - De profesie... mămică!
Cu normă întreagă şi cu DVD, căci Dana Nălbaru lansează, pe 23 octombrie, un material dedicat viitoarelor şi actualelor mămici –”Cum să am grijă de copilul meu”. Împreună cu fiica ei, Sofia, alături de alţi prichindei şi sub atenta supraveghere a doamnei asistente Magi, Dana ne arată cum trebuie să avem grijă de bebeluşii noştri.
– De unde a pornit ideea acestui DVD?
Cînd eram însărcinată, am căutat informaţii despre creşterea şi dezvoltarea copilului. Mi-am dat seama că nu e suficient să citesc, trebuia să şi văd cum se face. Şi, atunci, mi-a venit ideea. După cinci luni de la naştere, am început filmările alături de medici, eu fiind doar gazda acestui DVD.
– În ce "scene" apare Sofia?
Cu ea o să vedeţi băiţa. Pe DVD, mai apar încă cinci copii, cu vîrste diferite. Toate aceste demonstraţii sînt realizate cu ajutorul doamnei Magi, asistent pediatru, cea care are grijă de Sofia. Doamna Magi are o vastă experienţă cu copiii, munceşte de peste 34 de ani în acest domeniu, e foarte blîndă şi veselă. Mai sînt invitaţi un medic ginecolog, un pediatru şi un psiholog. Ei vor da detalii despre cum trebuie să ne îngrijim în timpul sarcinii şi ce trebuie să ştim după naştere, despre creşterea şi dezvoltarea copilului nostru, de la 0 la 12 luni.
– Ce ştiai despre îngrijirea bebeluşilor înainte de a rămîne însărcinată?
Foarte puţine lucruri. Una e să auzi despre cum se creşte un copil şi alta e să vezi cum se face. În plus, atunci cînd e vorba de copilul tău, totul devine şi mai complicat pentru că vrei ce-i mai bun pentru el şi ţi se pare că niciodată nu ştii suficient de multe.
– Care sînt primele trei lucruri pe care o mămică nu trebuie să le facă atunci cînd are grijă de bebeluşul său?
În primul rînd, nu trebuie să se panicheze. Copilul simte toate stările prin care trece mama lui şi orice stare de stres sau panică nu-i face bine. Apoi, nu trebuie să-l lase singur. Copiii sînt ca un burete doritor de dragoste încă din prima lor zi de viaţă şi primul om de la care trebuie s-o primească e mama. Pe urmă, cred că trebuie să nu se simtă depăşită de anumite situaţii dacă, de exemplu, este singură şi bebe plînge încontinuu.
În vacanţă, cu Sofia
– Cum vă distribuiţi acum sarcinile – tu şi Dragoş?
Împărţim timpul cu Sofia în funcţie de programul fiecăruia. De obicei, dimineaţa sînt eu acasă cu ea, iar Dragoş – la firmă. După-amiaza, eu sînt la studio şi Dragoş stă acasă. Seara, sîntem întotdeauna împreună, la băiţa şi adormitul fetiţei.
– Cîţi dinţi are micuţa?
Patru dinţişori. Doi jos şi doi sus!
– Aţi fost în vacanţă împreună cu ea?
Am fost pînă în Italia, la mare, la Rimini. Ne-am bucurat să vedem că Sofia e un copil foarte cuminte şi răbdător. A avut mare răbdare cu noi şi cu drumul pînă acolo.
– Ce planuri ai pentru Sofia cînd va fi mare?
N-am nici un plan. Deocamdată, ne concentrăm asupra prezentului. Aş vrea doar să facă ceea ce-i va spune inima şi, orice ar fi, voi fi alături de ea.