Dana Săvuică: După 15 ani, din nou în Playboy

De: Nicoleta Nicolae / 13.03.2015, 16:00
Dana Săvuică:  După 15 ani, din nou în Playboy
În noiembrie 1999, revista Playboy îşi făcea debutul în România având-o pe copertă pe Dana Săvuică, la acea vreme una dintre cele mai frumoase manechine ale ţării. Blondă, elegantă, senzuală, dezbrăcată doar cât să incite, Dana a fost o apariţie de efect, care s-a transformat de-a lungul timpului într-o adevărată „icoană“ ce i-a securizat numele în istoria showbizului românesc, aşa cum îi place ei însăşi să spună.

Am cunoscut-o pe Dana în urmă cu câţiva ani, când am avut plăcerea să realizez cu ea o şedinţă foto în Sicilia, pentru o altă revistă dedicată bărbaţilor, la care lucram în acea vreme. Pe parcursul săptămânii petrecute în fieful mafioţilor, am descoperit o femeie care ştie să îmbine perfect noţiunea de „doamnă“ cu cea de „vedetă“, rezultatul fiind o prezenţă încântătoare, indiferent de momentul în care ne aflam, de la micul dejun până la goana prin furtună la Scala dei Turchi, pentru a prinde un strop de lumină atât de necesară fotografului. Eleganţa, umorul şi inteligenţa sunt ingredientele speciale pe care Dana Săvuică ştie să le pună cel mai bine în valoare. I-am propus, după ani, o nouă apariţie în Playboy. M-a refuzat cu naturaleţe, dar nu a refuzat un dialog despre ce a însemnat pentru ea pictorialul din 1999, despre condiţia vedetei feminine de azi şi despre cât de departe merge atunci când vine vorba despre tabuuri.

 

PLAYBOY: Hai să ne amintim un pic ce se întâmpla acum 15 ani. Cum a apărut propunerea de a poza pentru primul număr Playboy şi de ce?

SĂVUICĂ: Propunerea m-a surprins foarte tare. În 1999, prin vară, am primit un telefon de la fostul redactor-şef al revistei, care mi-a spus la telefon doar atât: „Ştii, se va lansa revista Playboy în România şi am vrea să discutăm cu tine, în legătură cu această lansare.“ Pe atunci, eu aveam agenţia de modele şi am crezut că vor să-mi ceară un manechin care să pozeze pentru primul număr. Aşa că m-am apucat să dau telefoane unor fete frumoase, despre care credeam eu că şi-ar dori să apară în revistă, şi am pregătit bookurile cu fotografiile modelelor. La întâlnire, Dan Boerescu a venit însoţit de o fostă manechină, care lucra la revistă, fapt care mi-a întărit ideea că urma să fie vorba despre un fotomodel. Am început să discutăm şi, la momentul în care vorbeam despre proiectele revistei, eu i-am împins albumele cu fotografiile fetelor de la agenţie, spunându-i că am patru propuneri, care ar trebui să fie suficiente. S-a uitat nedumerit la mine şi mi-a spus că el crede că nu l-am înţeles exact: „Noi te vrem pe tine!“

PLAYBOY: Un moment şocant?

SĂVUICĂ: Da. Am început să râd în hohote. Un râs dintr-ăla cu spasme, fiindcă nu-mi închipuisem vreodată că-şi doreau ca eu să fiu cea care să apară în revistă. Eu însămi aveam un fel de prejudecată vizavi de Playboy, bănuind că acolo pozează fete anonime sau din cele care îşi doreau să devină cineva, şi nu o persoană ca mine, care eram cunoscută la acea vreme. După ce mi-a trecut râsul isteric, a rămas nedumerirea. De ce îmi faceţi mie propunerea asta? Mi-a răspuns că au o listă scurtă, cu genul de femeie care ar trebui să fie pe coperta primului număr, şi că au nişte cerinţe foarte clare de la americani. Trebuia să fie o femeie matură, cu forme naturale şi, preferabil, blondă. Eu apăream pe această listă, alături de încă alte cinci.

PLAYBOY: Mai ţii minte cine figura pe listă?

SĂVUICĂ: Ştiu sigur că erau Bianca Brad, Tania Budi şi, parcă, Loredana. Nu-mi mai amintesc care erau celelalte.

Citeste mai mult aici!