Dana Voicu – Din culisele unei… căznicii!

De: Cătălina Matei / 17.11.2008, 00:00
Dana Voicu - Din culisele unei... căznicii!
În serialul de la Antena 1, ”Scene de căznicie”, Dana Voicu joacă rolul unei neveste snoabe, parvenite, care adoră să-şi petreacă timpul la cumpărături, pe banii soţului. Dincolo de platoul de filmare, actriţa are o căsnicie de 19 ani, două fete frumoase şi o poveste de viaţă care se poate transforma oricînd într-un subiect de film...

I-a plăcut teatrul încă din timpul liceului. Nu rata nici un spectacol de la Bulandra, chiar dacă părinţii o pregăteau intens pentru Medicină. ”De multe ori, cu banii pe care trebuia să-i dau la meditaţii, mă duceam la film. În clasa a XII-a, am fost la schi cu nişte prieteni şi m-am aventurat pe o porţiune mai grea. Am căzut, m-am lovit la cap şi, deşi nu le spusesem părinţilor nimic, a trebuit să merg la medic, avînd dureri mari de cap. Medicul mi-a recomandat să nu fac efort intelectual şi să nu dau la facultate în acel an, aşa că ai mei s-au con­format. Şi apoi le-am spus că eu nu vreau să fac Medicina şi că vreau să dau la Teatru”.

Din păcate, Dana a picat. La fel şi în următorii cinci ani, însă nu s-a lăsat şi, în al şaselea an, în timp ce era însărcinată în luna a opta, a reuşit. ” mi-a purtat noroc, nu pentru că i-am impre­sionat pe profesori cu starea mea, ci pentru că atunci am fost mult mai bună. Eram atît de fericită că voi avea un copil încît am dat tot ce se putea mai bun din mine la examen. Cînd eram la proba de dans, Gelu Colceag m-a întrebat în ce lună sînt însărcinată. Cînd i-am răspuns că sînt în a opta, Bibanu’ – Dem Rădulescu, a exclamat: . El credea că aşa sînt eu… mai grasă!”, îşi aminteşte actriţa.

O căsnicie de-o juma’ de viaţă

Dacă în serialul de la Antena 1 este soţia lui Marius Drogeanu, în viaţa reală Dana este căsătorită cu regizorul Alex Maftei de… 19 ani. ”Am fost colegi de liceu, însă pe atunci el avea altă iubită. Prin clasa a X-a, el a înfiinţat o trupă de teatru. Aşa am ajuns eu să dau o audiţie la el, care era foarte arogant pe vremea aceea. I-am spus o poezie şi aşa am luat proba! De vrăjit… l-am vrăjit după ce am terminat liceul şi după ce el a venit din armată şi a intrat la Fizică atomică, la Măgurele. Aveam amîndoi 19 ani.

Ne-am întîlnit la mare şi dintr-o dată ni , adică ne-am îndrăgostit instantaneu, deşi ne cunoşteam de multă vreme. După trei zile, mi-a propus să ne mutăm împreună, însă părinţii mei n-ar fi acceptat aşa ceva. Atunci, el a zis să ne logodim. Mama lui a fost de acord din prima, ai mei – nu. Aşa că… ne-am căsătorit! La 19 ani! După aceea, el s-a lăsat de Fizică atomică şi a dat la Regie de film, iar eu – la Teatru. El a intrat din prima, eu am mai dat cinci ani la rînd. Acum, avem amîndoi 38 de ani, iar soţul meu obişnuieşte să spună: ”, se amuză Dana.

Pe scena… Teatrului Inexistent!

După ce a terminat facultatea, Dana a jucat, pentru o perioadă, la Teatrul Bulandra. Pînă la serialul de la Antena 1, actriţa a ocolit tele­vi­ziunea din cauza unui accident: ”Prin ’96, am avut un accident destul de urît: eram la ATF şi mi-a căzut liftul în cap. Am avut faţa destul de desfigurată, acum sînt bine. Însă multă vreme, am ocolit camera de filmat”. Alături de soţul ei, Dana a depăşit toate necazurile, se iubesc de 19 ani încoace şi au împreună două fete: Ştefania, de 15 ani, şi Anastasia, de 8 ani şi jumătate.

”După ce am terminat facultatea, am jucat un timp la Bulandra. Însă, din cauza unor neînţelegeri, am plecat şi am pus pe picioare, împreună cu regizoarea Theo Herghelegiu, . Iar de patru ani, am şansa să fiu asistenta doamnei Sanda Manu la o clasă de actorie de la , o ipostază care mă prinde bine. E o muncă foarte frumoasă şi îi sînt recunoscătoare doamnei Sanda”.

Despre căsnicie

”Nu cred că lucrurile sînt tot timpul roz. O căsnicie are parte de suişuri şi coborîşuri. Pînă la urmă, e foarte important să te respecţi şi să ai grijă ce-ţi iese pe gură, pentru că vorbele rămîn, chiar dacă se zice că sînt vorbe-n vînt. Ele dor cel mai tare… Trebuie să te gîndeşti de 10 ori pînă scoţi o vorbă pe gură!”.

Scene de căznicie – duminică, 21.45, ANTENA 1