Dandie Dinmont Terrier

Apropo.ro / 29.07.2004, 12:43
Dandie Dinmont Terrier
ASPECT GENERAL: cap caracteristic, acoperit de par matasos și cu ochi mari, inteligenți și blânzi, cap care echilibreaza corpul lung, susținut de picioare scurte și puternice. Cap: acoperit cu par bogat; solid, puternic, dar proporționat cu talia câinelui.

ASPECT GENERAL:
cap caracteristic, acoperit de par matasos și cu ochi mari, inteligenți și blânzi, cap care echilibreaza corpul lung, susținut de picioare scurte și puternice.

Cap:
acoperit cu par bogat; solid, puternic, dar proporționat cu talia câinelui. Mușchii, în special cei ai maxilarelor, au o dezvoltare extraordinara. Lungimea craniului aproape egala cu distanța dintre urechi. Lungimea botului este de 3/5 din cea a craniului. Pe linia nasului exista o porțiune triunghiulara fara par, având vârful catre stop și baza de circa 2,5 cm. Dantura impresionanta, priza deosebit de puternica, mușcatura în foarfeca. Mucoasa bucala neagra. Ochi bine departați, dispuși destul de jos pe cap, mari, rotunzi, nu globuloși. Urechi lungi de 7,5-10 cm, atârnând pe lânga obraji, departate, prinse jos, cu vârf aproape ascuțit. Culoarea parului de pe urechi este în ton cu restul robei.

Gât:
foarte musculos și puternic.

Corp:
lung, puternic, musculos și suplu. Spate destul de coborât în zona umerilor, curbura descendenta care se continua cu o arcuire în zona renala și cu o ușoara panta catre baza cozii. Piept bine dezvoltat și adânc, coaste rotunjite.

Coada:
destul de scurta (20-25 cm), prinsa nici jos, nici prea sus. Este groasa la baza, continuând sa se îngroașe pe urmatorii 10 cm, apoi subțiindu-se catre vârf. Curbata în forma de secera.

Membre Anterioare:
scurte, bine departate, cu osatura și musculatura formidabile. Umeri bine angulați.

Membre Posterioare:
un pic mai lungi decât cele anterioare și destul de departate. Coapse puternice și genunchi angulați. Labe rotunde, compacte.

Par:
este o caracteristica importanta a rasei. Subpar moale, par de acoperire mai tare, dar nu sârmos. Pe spate, nu trebuie sa formeze carare. Pe membrele anterioare – franjuri de circa 5 cm. Pe linia superioara a cozii, parul este sârmos, pe linia inferioara e mai moale, în franjuri. Culoare: piper sau muștar.

* piper – de la negru la argintiu. Membre și labe în nuanțe de roșcat. Moț abundent, alb-argintiu.

* muștar – de la brun-roșcat, pâna la galbui. Moț alb-crem. Membre și labe într-o nuanța mai închisa decât capul.

Greutate:
8-11 kg.