Dans din buric la 70 de ani

Apropo.ro / 02.04.2002, 11:34
Dans din buric la 70 de ani
Patroana cabaretului D'Rubi din telenovela "Salome" este Yolanda Montes, o mare actrita si dansatoare a Mexicului. Ea isi interpreteaza propriul rol, scenaristii mizand pe celebritatea si renumele ei. Yolanda danseaza de mai bine de 45 de ani si toata lumea o cunoaste sub numele de


Patroana cabaretului D’Rubi din telenovela „Salome” este Yolanda Montes, o mare actrita si dansatoare a Mexicului. Ea isi interpreteaza propriul rol, scenaristii mizand pe celebritatea si renumele ei. Yolanda danseaza de mai bine de 45 de ani si toata lumea o cunoaste sub numele de Tongolele.

Yolanda Ivonne Montes Farrington s-a nascut pe 3 ianuarie 1932, la Spokane, Washington in S.U.A. Asta nu inseamna ca „Tongolele” ar fi americana.

Parintii sai au, fiecare in parte, mosteniri culturale din cele mai diverse, tatal sau fiind suedez-spaniol, iar mama sa, franceza-engleza; mai mult, bunica din partea mamei avea sange tahitian.

Yolanda este una dintre cel mai cunoscute dansatoare exotice – si actrita, in acelasi timp. La cei 70 de ani impliniti, Tongolele danseaza cu aceeasi pasiune ca la 15 ani.

Cam pe atunci a inceput sa danseze profesionist, cand, dupa ce a venit in Mexic, s-a angajat la un cabaret cubanez, dupa care si-a inceput cariera de actrita in teatru si film. In majoritatea filmelor, pieselor de teatru sau spectacolelor de revista in care a jucat, si-a interpretat propriul rol, cel al Yolandei Montes „Tongolele”.

Numele ei de scena, cel putin exotic, i l-a dat nevasta unui impresar de la cabaretul cubanez la care s-a angajat prima oara, cand avea 15 ani.

Pentru ca avea un iz african si tahitian, i-a spus Congolele, dar Yolandei nu i-a placut si l-a schimbat in Tongolele.

Si asa o cunoaste toata lumea. Una dintre marile ei pasiuni este pictura. Aproape toti prietenii sai au primit in dar propriile portrete, pictate de Tongolele.

Si-a dorit foarte mult rolul din Salome, pentru ca nu poate sta deoparte de platorile de filmare prea mult timp. Danseaza si acum in fiecare zi, ceea ce a ajuns sa fie o disciplina.

E plina de vitalitate, iar cand aude un ritm de reggae, mambo sau salsa incepe, pur si simplu, sa danseze.

„Secretul frumusetii mele este practica. Ma misc mereu, dansez zilnic, inca de cand eram mica. Nu am tinut niciodata dieta, pentru ca am muncit mereu. Mananc echilibrat si sanatos, fara excese alimentare si, mai ales, fara dulciuri.”

Tongolele spune ca, daca ar avea posibilitatea sa mai traiasca o data, ar face acelasi lucru, pentru ca „imi place ceea ce fac, calatoresc foarte mult si cunosc foarte multe tari. Sunt, pur si simplu, fascinata de calatorii si de balet.”

Sursa:

Tags: