Datele legate de convorbirile telefonice, stocate un an

De: Marian Andrei / 04.04.2012, 17:18
Datele legate de convorbirile telefonice, stocate un an
Comisia juridică a Camerei Deputaților a adoptat azi 17 articole din Legea stocării datelor de trafic de telefonie și internet și a prelungit, de la șase luni la un an, perioada stocării acestor date.

Proiectul de lege prevede obligativitatea furnizorilor de telefonie fixă și mobilă și de internet să rețină, timp de un an, anumite date ale abonaților care să fie trimise, la cerere, autorităților din domeniul siguranței naționale pentru acțiunile de prevenire, cercetare, descoperire și urmărire a infracțiunilor grave.

Furnizorii de telefonie și internet au obligația ca timp de 48 de ore de la cererea organelor de urmărire să transmită datele solicitate, iar dacă acest lucru nu este posibil în 48 de ore, datele trebuie transmise în cel mult cinci zile.

Potrivit proiectului de lege, ‘Furnizorii de telefonie fixă, mobilă și internet sunt obligați să stocheze timp de un an toate datele legate de convorbirile telefonice și schimbul de email-uri, cu excepția conținutului corespondenței electronice sau al convorbirii telefonice. În cazul rețelelor de telefonie fixă și mobilă trebuie să se rețină numărul celui care formează, numărul destinatarului, numărul celui spre care a fost redirecționat apelul, precum și numele acestora. În cazul serviciilor de internet, se vor reține utilizatorul, serviciul de telefonie folosit, numărul de telefon al apelantului și al destinatarului, numele și adresa abonaților, identitatea echipamentului folosit’.

Inițiativa legislativă are la bază Directiva Uniunii Europene privind reținerea datelor generate sau procesate în cadrul activității de furnizare de servicii de comunicații electronice destinate publicului sau de rețele publice de comunicații.