De 11 ani, o britanică nu se poate opri din sughițat

Apropo.ro / 23.02.2014, 14:00
De 11 ani, o britanică nu se poate opri din sughițat
Britanica Amanda Corby sughiță neîncetat de 11 ani. Medicii sunt îngrijorați și uluiți de cazul ei.

Amanda Corby a uimit lumea medicală. Femeia s-a săturat de sughițat. În ultimii 11 ani de viață sughițul a fost prezent zilnic în viața ei.

Horoscop 2014 – Vezi ce prevăd astrele pentru zodia ta în 2014!

Amanda, 46 de ani, sughiță de până al cinci ori pe zi, la fiecare două secunde în episoade ce pot dura și 10 minute. Fenomenul a debutat în 2003, iar de atunci și până în prezent a sughițat de mai bine de 3 milioane de ori.

„Am încercat să mă sperii și să îmi țin respirația, să beau apă. Nu a funcționat la mine”, spune femeia. „Am încercat și hipnoza. Nu am mai sughițat pentru trei luni, după care a revenit”, mai spune Amanda.

Boala ei este privită cu amuzament de colegii de muncă și clienții de la sala de bingo la care lucrează, însă britanica este disperată să găsească o cale de vindecare totală.

„A început într-o zi pe când mă aflam la job. Am sughițat de mai mult ori în acea zi și mă întrebam dacă o fi de la ceva ce am mâncat. A continuat așa pentru restul săptămânii. Săptămânile s-au transformat în luni, lunile în ani și iată că tot nu s-a oprit”, mai adaugă Amanda.

Medicii nu știu ce tratament să îi administreze, ci doar îi sugerează metodele populare. Amanda nu mai are acum nicio speranță că medicii o vor putea ajuta cumva, sau oricine altcineva.

Un hipnoterapeut i-a explicat că trebuie să-și imagineze că închide sughițul într-o cutie, pe care o ascunde bine. A avut un oarecare control asupra sughițului, dar tot nu a scăpat de el. Amanda speră ca ședințele de hipnoterapie pe care le face și în prezent să aibă un rezultat și mai bun, odată cu trecerea timpului. Tot ea adaugă că și-ar dori să întâlnească pe cineva cu aceeași boală ca a ei.

Sughițul este o contracție involuntară a diafragmei, astfel se permite pătrunderea aerului în plămâni care se oprește în momentul în care se închide epiglota. Succesiunea de astfel de momente determină și sunetele specifice. Episoadele lungi de sughiț (sughițul refractar – cel care durează peste 1 lună de zile) ajung să afecteze viața pacientului, dar pun și probleme de diagnostic și tratament.

Există și la acest capitol un personaj care deține Recordul Mondial pentru sughiț. Este vorba de Charles Osborne, un american care a murit în 1991. El a sughițat 68 de ani. Episoadele au debutat după ce a căzut un porc peste el.