De 17 ani, Li Ka-shing este cel mai bogat om din Hong Kong

De: Carmen Ulian / 14.01.2015, 16:00
În top 50 cei mai bogați oameni din Hong Kong, Li Ka-shing este perseverent și ocupă primul loc pentru al 17-lea an consecutiv. Astăzi îi prezentăm pe primii zece oameni de afaceri.

Li Ka-shing, 86 de ani, a fost desemnat cel mai bogat om din Hong Kong, în 2014, cu o avere tot în creștere. Averea sa a fost estimată la 33,5 miliarde de dolari. Omul de afaceri a declarat că are un nou plan de afaceri care să crească valoarea fiecărei sale afaceri în parte. El este pe locul 22 în topul celor mai bogați oameni din lume, potrivit Bloomberg Billionaires Index. Anul trecut a făcut 1,5 miliarde de dolari numai din dividende.

Al doilea cel mai bogat om din Hong Kong este Lee Shau Kee, 86 de ani, și are o avere estimată la 25 milioane de dolari care este tot în creștere. Afacerile sale se întind în sfera imobiliară. Deține acțiuni în companii precum petroChina și China Shenhua. Este proprietar la Miramar Hotel and Invesrment, director la Hong Kong Ferry și la Bank of East Asia. Lee mai este supranumit și Warren Buffett de Hong Kong.

Pe locul al treilea se află Cheng Yu-tung, 88 de ani, cu venituri de 15 miliarde de dolari. El și familia dețin o serie de afaceri ce au obiecte de activitate diverse – de la modă până la autostrăzi. În prezent, Cheng conduce afacerile alături de fiul său cel mare, în vârstă de 66 de ani. A decis să își mai ia un ajutor după infarctul suferit în 2012.

Locul patru este ocupat de Thomas & Raymond Kwok cu venituri anuale de 14,7 miliarde de dolari din activități imobiliare. Thomas a fost acuzat anul trecut de dare de mită unui reprezentant important al statului din Hong Kong și închis pentru cinci ani. Fratele său a scăpat de toate acuzațiile și a rămas să continue cu afacerile familiei.

Locul cinci este ocupat de Lui Che Woo, 85 de ani, cu o avere de 13,4 miliarde de dolari și are afaceri cu jocuri de noroc – cazinouri. Deține compania Galaxy Entertainment, K Wah International din Hong Kong și Standford Hotels din San Francisco. Și-a început cariera de afacerist ca vânzător ambulant, în adolescență.

Locul șase este ocupat de Joseph Lau, 63 de ani, cu o avere estimată la 10, 9 miliarde de dolari, bani din afacerile imobiliare. Anul trecut a primit 5 ani de închisoare pentru dare de mită în Macau. Norocul l-a salvat la timp de sentință – Hong Kong nu are acord de extrădare cu Macau. Deține 3 avioane private și o colecție impresionantă de diamante. Anul trecut a cumpărat o bijuterie cu suma de 17 milioane de dolari. Fratele său mai mic, Thomas, ocupă locul 42 în topul bogaților.

Michael Kadoorie, 73 de ani, este pe locul șapte cu o avere de 8,9 miliarde de dolari. El se află la conducerea Hongkong & Shanghai Hotels, un lanț hotelier internațional, de lux, și compania CLP – o utilitate puternică cu surse de alimentare ce includ cărbunele, gazul, energia nucleară și surse regenerabile de energie.

Pe locul opt este Peter Woo, 68 de ani, cu o avere de 7,9 miliarde de dolari din afacerile imobiliare. Se află la cârma Wharf Properties Limited care controlează malluri precum Harbour City din Tsim Sha Tsui (cu magazine de cumpărături, centre de afaceri și hoteluri) și Times Square în Causeway Bay. Este căsătorit cu fiica magnatului de transporturi maritime Pao Yue-kong, Bessie. Alături de aceasta a intrat în afaceri în anul 1975.

În top 50 cei mai bogați oameni din Hong Kong a intrat pe locul 9 în urma profitului de 3, 36 de miliarde ( și o avere de 6,9 miliarde de dolari) vice-președintele Alibaba, Joseph Tsai. Alibaba a surclasat în afaceri alți giganți precum Wal Mart, compania ajutând astfel la creșterea economică și prezenței și importanței internetului. Fiind un fan împătimit de lacrosse a fondat echipa locală din Hong Kong.

Locul zece este ocupat de Walter Kwok, 64 de ani, cu o avere de 6,7 miliarde de dolari din afacerile imobiliare. Afaceristul face parte din conducerea Sun Hung Kai Properties alături de mama și fratele său. Anul trecut Kwong Siu-hing a decis să împartă afacerea între cei doi fii ai săi. Timp de 18 ani cei trei au lucrat cot la cot pentru a face profitabilă firma fondată de tatăl lor, în 1963.