De 18 ani, mereu la Europene

Apropo.ro / 26.01.2002, 13:31
De 18 ani, mereu la Europene
Vikingii n-au ratat absolut nici una dintre ultimele cinci faze finale ale Europenelor, adjudecîndu-si chiar un titlu continental în 1992 Ultima oara cînd reprezentativele României si Danemarcei s-au aflat fata în fata a fost în preliminariile Mondialului 1990. "Tricolorii" au pierdut cu 3-0

Vikingii n-au ratat absolut nici una dintre ultimele cinci faze finale ale Europenelor, adjudecîndu-si chiar un titlu continental în 1992

Ultima oara cînd reprezentativele României si Danemarcei s-au aflat fata în fata a fost în preliminariile Mondialului 1990. „Tricolorii” au pierdut cu 3-0 la Copenhaga, dar si-au luat revansa în fata fratilor Brian si Michael Laudrup la Bucuresti. Un 3-1 în Ghencea, consumat pe 15 noiembrie 1989, care a început cu un soc, golul lui Povlsen din minutul 6, dar s-a încheiat cu „happy end”, Sabau si Balint, de doua ori, parafînd calificarea la Coppa del Mondo.

Ramasa atunci acasa, Danemarca si-a luat revansa în fata propriilor suporteri doi ani mai tîrziu. Pe locul secund în grupa de calificare pentru Euro ’92, în urma Iugoslaviei, deci ratînd calificarea, elevii lui Richard Moller Nielsen au beneficiat de decizia UEFA, care i-a exclus pe sîrbi din competitie din cauza razboiului din Balcani. Cu toate ca si-a adunat jucatorii de pe plaja, Nielsen a reusit sa-i motiveze de asa maniera încît au facut un turneu de senzatie, reusind sa-si adjudece trofeul într-o finala cu Germania (2-0). Este cel mai important succes din istoria fotbalului danez.

„Vikingii” sînt veritabili specialisti în materie de Europene. N-au lipsit de la absolut nici un turneu final în ultimii 18 ani, iar pe lînga titlul continental adjudecat în ’92 au mai fost semifinalisti în 1964 si 1984, cînd s-a nascut celebra echipa a lui Elkjaer-Larsen, Lerby si Morten Olsen, actualul selectioner. Mult mai sarac, în schimb, este palmaresul lor la turneele finale de Campionat Mondial: doar doua participari, în 1986 si 1998!

Actuala reprezentativa daneza, ale carei mari vedete sînt Helveg, Sand, Rommedahl si Tomasson, s-a calificat de pe locul întîi în grupa la Mondialul din Japonia si Coreea de Sud, reusind sa termine calificarile fara înfrîngere! Si asta în conditiile în care n-a întîlnit echipe tocmai facile, adversarele numindu-se Cehia, Bulgaria, carora le-a luat cîte 4 puncte, Islanda, Irlanda de Nord si Malta. Mai mult, a reusit sa înscrie cele mai multe goluri din grupa, 22, si a primit cele mai putine, 6.

ECHIPA TIP

Sorensen (Sunderland) – Helveg (AC Milan), Henriksen (Panathinaikos), Laursen (AC Milan), Heintze (Eindhoven) – Rommedahl (Eindhoven), Tofting (Hamburger SV), Gravesen (Everton), Jorgensen (Udinese) – Sand (Schalke 04), Tomasson (Feyenoord)

Antrenor: Morten Olsen
Sursa:www.prosport.ro