De ce a fost construit Marele Zid Chinezesc?

De: Dragos Tanase / 25.03.2015, 20:00
De ce a fost construit Marele Zid Chinezesc?
Dacă ai avea un teritoriu pe care ai vrea să îl protejezi de invadatori, nu te-ai gândi să construiești un zid în jurul lui? În vremurile antice, în China se construiau astfel de ziduri, pentru a apăra orașele de invadatori!

În anul 221 D.Hr., un mare împărat a unit mai multe teritorii din China și a transformat țara într-un imperiu. Numele împăratului este Shih Huang Ti. Însă, o mare problemă a sa a fost că la nord de imperiul lui, în deșert, trăiau nomazi barbari, care puteau reprezenta un pericol. Așa că a ordonat să fie construit un zid atât de lung și atât de înalt încât să apere toate provinciile nordice chinezești.

Marele Zid Chinezesc, un proiect înfricoșător, a fost construit în doar 15 ani. De atunci a fost extins, reconstruit și, parțial, distrus. Dar în ciuda acestor schimbări, o mare parte din el este încă ridicată. Și-a împlinit împăratul scopul cu acest zid? Din păcate, nu.

Acesta nu a fost suficient pentru a ține barbarii la distanță. În plus, părți din zid se stricau constant. Așa că mongolii barbari umblau prin acele părți. Mai mult, nici chinezii nu stăteau în interiorul zonei de apărare a zidului. Uneori, fermierii chinezi își plantau răsadurile în afara ariei zidului.

Mai mult, zidul servea și o face și astăzi, ca un fel de graniță între cultura chinezească și cea mongolă, între un stil de viață bazat pe agricultură și unul cu hrană de tip nomad.

Marele Zid Chinezesc este cel mai mare perete din lume. Cu toate extensiile sale, depășește 2.400 de kilometri. Dar, pentru că a fost construit ca un sistem de apărare, se desfășoară în jurul munților și a canioanelor.

Zidul este construit din pământ, piatră și cărămidă. Înălțimea sa variază între 4 și 9 metri și are mai multe turnuri de pază. Pe acoperișul său este un drum lat de 4 metri.