De ce apusul este roșu

De: Marian Andrei / 16.03.2015, 10:00
De ce apusul este roșu
Un apus de Soare roșu, cu culorile sale calde și strălucitoare, este una dintre cele mai plăcute imagini pe care ne-o putem imagina.

Așa cum este desigur evident, soarele nu își poate schimba culoarea în funcție de momentul zilei, așa că urmează o întrebare legitimă: „De ce la apus, Soarele este roșu?”.

Ei bine, răspunsul este simplu. Culoarea luminii solare este determinată de distanța parcursă de aceasta prin atmosferă.

Lumina solară este un amestec de lumini de toate culorile, care, însumate, dau lumina albă pe care o cunoaștem. Pe de altă parte, în atmosferă se găsesc praf, vapori de apă și multe alte impurități. Pe măsură ce lumina solară trece prin atmosferă, aceste impurități dispersează în proporții diferite componentele de diferite culori ale luminii. Cele mai dispersate culori sunt violet, albastru și verde, astfel că la apus, atunci când lumina parcurge o distanță mai mare prin atmosferă, culorile roșu și orange devin predominante.

O altă urmare directă a dispersiei luminii este culoarea cerului. Lumina violetă și cea albastră au lungimi de undă mai mici și sunt dispersate de aproximativ 10 ori mai repede decât cea roșie. Violetul și albastrul ajung la ochii noștri cu întârziere și dispersate, fenomen care determină culoarea albastră a cerului.