De ce arde benzina?

De: Mia Nicolescu / 06.03.2015, 19:00
De ce arde benzina?
Benzina este un combustibil lichid. Arde atât de rapid și cu atâta căldură încât explodează.

Benzina este foarte importantă pentru oameni, deoarece e folosită pe post de combustibil pentru mașinile noastre. Benzina este un combustibil lichid. Arde atât de rapid și cu atâta căldură încât explodează.

Benzina este un amestec de hidrocarburi sau compuși proveniți din hidrogen și carbon. Acești compuși sunt lichiduri ușoare, ce ard la temperaturi mici. Carbonul și oxigenul se atrag unul pe celălat aproape la fel ca și fierul și magnetul. Atunci când carbonul este amestecat cu oxigenul, substanțele ard. Această ardere provoacă energie caldă. Atunci când benzina arde, hidrogenul și oxigenul se unesc și crează vapori de apă. Din carbon și oxigen rezultă dioxid de carbon. Dar cum face arderea benzinei mașina să meargă? Benzina lichidă este transformată în vapori și amestecată cu aer de către carburatorul motorului. Combinația aceasta curge într-un cilindru, în care un piston care se mișcă în cilindru o comprimă.

Când amestecul de aer și vapori de benzină este comprimat, o scânteie din bujie aprinde combustibilul. O mare parte din gaz produce explozia (arderea rapidă). Presiunea gazului împinge cu tărie pistonul și apasă cilindrul. Pistonul e conectat la o manivelă. Presiunea produsă de arderea benzinei face manivela să se învârtă. Manivela e conectată la roți și le face posibilă mișcarea.

Benzina pe careo folosim noi provine din țiței și petrol. Acesta este distilat într-o rafinărie sau separat în mai multe părți, una dintre care este benzină.