De ce are părul oamenilor culori diferite?

Apropo.ro / 06.03.2015, 19:00
De ce are părul oamenilor culori diferite?
Părul nostru are o structură foarte interesantă. El se dezvoltă din stratul de celule-pâlnie al pielii și crește în jos. Iese din rădăcină, apoi se ridică prin straturile pielii.

Ca și epiderma, părul dezvoltat din ea, are un țesut de celule, care formează „solul” în care crește trunchiul părului este hrănit și împins la suprafață de către acest „sol”.

Printre celulele de la rădăcina părului se află alte celule ce conțin un pigment numit melanină. Acestea (ca și celelalte) se înmulțesc și se împing reciproc la suprfață, pe trunchiul părului, pe măsură ce cresc. Ele mor și elimină granulele de pigment în interiorul părului.

Granulele de pigmenți reprezintă nuanțe de șaten – de la roșcat și până la castaniu. Substanța din păr în care pigmentul este incorporat, poartă culoarea galben. Culoarea materialului în acțiune se amestecă cu pigmenții granulelor. De aceea, toate nuanțele de culor de păr uman se dezvoltă de la blond la negru. Genele noastre, atunci când le moștenim, ne ajută corpul să decid ce culoare va avea pigmentul și, deci, părul nostru.

O persoană obișnuită are 300.000 – 500.000 de fire de păr pe piele. Persoanele blonde au părul mai subțire și în cantități mai mari decât altele. Persoanele cu păr închis la culoare îl au mai aspru și într-o cantitate cu un sfert mai mică. Oamenii cu păr roșcat au firele cele mai groase de păr și cele mai puține.

Părul crește cu 13 milimetri pe lună și crește cu viteze diferite, pe perioada zilei.