De ce au cactușii țepi?

De: Dragos Tanase / 23.03.2015, 19:00
De ce au cactușii țepi?
Cactușii sunt un exemplu remarcabil despre cum trebuie să se adapteze plantele și animalele la clima și mediul înconjurător, dacă vor să supraviețuiască.

Cactușii sunt plante care trăiesc în zone uscate, extrem de călduroase, unde pot trăi fără apă pe perioade îndelungate de timp.

Pe măsură ce clima devine și mai uscată, rădăcinile cactusului se extind la suprafața pământului. De aceea, cactușii absorb rapid apa din pământ, atunci când plouă.

Apa trebuie depozitată. Depozitarea se face prin trunchiul spongios sau tubular al cactusului. Mai mult, spațiul exterior al plantei este gros și ceros, pentru a preveni eliminarea apei.

Alte plante au frunze care elimină apa, la lumina soarelui. Cactușii, însă, au țepi care previn pierderea apei. Spinii, însă, salvează viața cactușilor și în alt fel. Presupunând că prin zonă se află animale însetate, în căutarea apei. Cactusul are apă în interior, dar îți poți imagina un animal care să muște din cactus?

Cu excepția capacității lor de a depozita apa, cactușii sunt plante normale, cu flori și boboci care se transformă în fructe purtătoare de semințe.

De fapt, florile multor cactuși sunt foarte frumoase. Atunci când un întreg deșert este înflorit, poți vedea flori de un galben intens, roșii și mov, răsărind din tulpina lustruită a cactușilor.

Cactușii se găsesc doar în emisfera vestică. Ei cresc, în principal, pe pământurile uscate din America de Sud, America Centrală și în sud-vestul Statelor Unite ale Americii.