De ce au păunii coada atât de frumoasă?

Apropo.ro / 17.03.2015, 20:00
De ce au păunii coada atât de frumoasă?
Multă lume admiră coada păunilor la Grădina Zoologică, dar nimeni nu și-a pus întrebarea de ce coada acestora este atât de frumoasă.

Adeseori auzim expresia „mândru ca un păun” și asta pentru că păunul pare să-și etaleze cu mândrețe frumoasa coadă. Trebuie remarcat că doar masculii păuni își etalează coada cu mândrie. Femela nu are coada atât de frumoasă. Iar masculul își etalează coada cu mândrie numai de dragul femelei. Păunul mascul, ca și în cazul altor păsări, își etalează coada în sezonul împerecherii, pentru a atrage o femelă.

Practic pune în scenă un dans în încercarea de a convinge păunița că este arătos. Multă lume consideră că penele păunului sunt parte a cozii acestuia, dar de fapt penele reprezintă partea de jos a spatelui. Coada se află sub pene și are rolul de susținere. Păunul este admirat din timpuri străvechi. Grecii antici și romanii considerau păunul drept o pasăre sacră, dar romanii nu ezitau să mănânce carne de păun. Păunii au apărut, pentru prima dată, în India și în sud-estul Asiei. Există doar două specii de păuni și sunt înrudite cu fazanii.