De ce au succes cântecele rap și hip-hop? Misterul a fost elucidat

De: Carmen Ulian / 18.02.2015, 13:00
De ce au succes cântecele rap și hip-hop? Misterul a fost elucidat
Succesul de care se bucură anumite cântece rap și hip-hop s-ar datora unor rime complicate folosite în versurile acelor piese, potrivit unui studiu realizat de britanici.
Rapperii premiați cu Grammy par să dețină o intuiție deosebită atunci când vine vorba de rime și folosesc anumite tipare de versificație denumite „jumătate-de-rimă” (precum „hop” și „rock”) mult mai des decât tiparele tradiționale de versificație (precum „cat” și „mat”).
 
„Prin versificația tradițională, concluzia la care ajunge orice ascultător atunci când decide dacă două cuvinte rimează sau nu reprezintă un fapt pe care ni-l explicăm destul de ușor, pe baza reflecțiilor noastre conștiente (ori cele două cuvinte se potrivesc ori nu se potrivesc)”, a declarat Wendell Kimper, profesor de lingvistică la universitatea britanică, coordonatorul studiului.
 
„Prin versificația jumătate-de-rimă, devine mult mai greu să ne dăm seama unde să tragem linia – știm acum că are legătură cu cât de similare sunt sunetele între ele, dar, ca individ, nu suntem capabili să explicăm cu exactitate motivul pentru care versificația jumătate-de-rimă funcționează atât de bine, iar altele nu. Când vine vorba de sunetele vorbite, există încă foarte multe lucruri pe care nu le cunoaștem despre similaritate și despre cum să o măsurăm”, a completat profesorul de lingvistică.
 
Mai multe detalii pe Mediafax