De ce călcăm rufele? Care sunt beneficiile?

Apropo.ro / 12.03.2021, 15:27
De ce călcăm rufele? Care sunt beneficiile?

Călcatul rufelor este, pentru mulți, o activitate pe care încearcă să o evite pe cât posibil. Cu toate acestea, există multe beneficii, pe lângă beneficiul estetic, în călcarea hainelor, a așternuturilor și a diverselor țesături.

Călcatul rufelor omoară bacteriile

Deși putem spăla hainele la temperaturi mari, iar acest lucru se presupune că ar omorî bacteriile, există totuși bacterii termofile și fungi ce continuă să trăiască în țesături. De asemenea, nu toate rufele pot fi spălate la 90 de grade Celsius, iar dacă acestea sunt uscate afară sau pe sârmă, cu atât mai mult trebuie ca hainele să fie călcate fie folosind o stație de călcat fie un steamer. Te va ajuta să te asiguri că hainele tale sunt perfect curate.

Poți repara hainele intrate la apă

Atunci când pui haine la spălat este ideal să citești eticheta cu informațiile legate de detaliile de spălare ale fiecărei haine în parte, în special dacă este o piesă vestimentară nouă. Hainele trebuie sortate pe culori, dar și pe tipuri de material, temperatură de spălare și numărul de rotații pentru stoarcere. Dacă se întâmplă totuși să avem un pulover preferat ce a intrat la apă, o stație de călcat ne poate ajuta să îl reparăm. Este un proces mai dificil pentru care este necesar să ai cunoștințe legate de materiale. Dacă nu ești sigur că o poți face, poți oricând să apelezi la un serviciu profesional de călcare.

Stație de călcat oferte online eMag

Călcatul elimină mirosul neplăcut

Călcatul hainelor le oferă acestora un miros proaspăt și curat. Pe lângă faptul că poți îndepărta bacteriile cu ajutorul călcatului, de asemenea, poți îndepărta mirosul neplăcut. Acesta poate fi cauzat de diverse lucruri, inclusiv de bacteriile pe care călcatul le elimină. Iată de ce a avea o stație de călcat în casă este un lucru ideal.

Călcatul îți protejează hainele

Un alt beneficiu pentru călcatul hainelor este acela că îți protejează hainele și te ajută să le păstrezi mai mult timp. Călcatul ajută la sigilarea țesăturii, ceea ce face hainele mai rezistente la vreme, la fricțiune sau alte aspecte ce pot deteriora țesăturile. Calitatea hainelor va fi menținută și te vei bucura de hainele tale preferate pentru mai mut timp.

Călcatul face hainele să arate mult mai bine

În sine, acesta este scopul călcatului, de a face hainele să arate bine. Înlăturarea cutelor face ca hainele să pară netede, curate și aranjate. Este foarte important ca ținutele profesionale sau elegante să fie bine călcate pentru a oferi o senzație de sofisticat și îngrijit. Din punct de vedere estetic, hainele călcate au un impact și asupra modului în care oamenii te percep. Tindem să avem mai multă încredere în persoanele ce au un aspect bine pus la punct, îngrijit și elegant.

Călcatul este relaxant

Poate nu pare așa, dar călcatul poate fi o activitate relaxantă pe care o poți face pentru a te deconecta. Poți călca rufe în timp ce asculți muzica preferată, un podcast sau o carte audio. Te poți uita la un film, un serial preferat sau o emisiune, iar timpul petrecut călcând trece astfel mult mai ușor și mai repede și nu mai poate fi considerat doar ca timp ”pierdut”. Ca și alternativă, puteți apela la servicii de călcare în cazul în care nu aveți timpul necesar pentru a călca. Cu toate acestea, tehnologia a evoluat iar călcatul a devenit mai facil. A deține o stație de călcat în casă este ideal. Acestea au diverse funcții ce te pot ajuta să calci mai rapid, dar și un recipient mult mai mare pentru apă, ceea ce înseamnă că nu va trebui să reumpli fierul de călcat cu apă atât de des. De asemenea, o stație de călcat poate fi folosită și ca steamer, ceea ce înseamnă că poate fi folosită pe mai multe tipuri de țesături, dar și în poziție verticală, comparativ cu un fier de călcat.