De ce cred astronomii că ar putea exista viață pe Marte

De: Marian Andrei / 18.01.2015, 18:00
De ce cred astronomii că ar putea exista viață pe Marte
După cum bine știți, astronomii fac de o bună bucată de timp experimente pentru depistarea vieții pe alte planete din Univers. Deoarece este mult mai simplu, tehnic, să exploreze sistemul solar din care face parte Pământul, ei și-au îndreptat atenția asupra planetei Marte.

De ce a fost aleasă tocmai planeta Marte? Ei, principalul motiv este că Marte este considerată a fi un fel de „frate geamăn” al Pământului.

Marte este următoarea planetă după Pământ în sistemul solar. Are cam jumătate din diametrul Pământului și se rotește în jurul soarelui în ceva mai puțin de doi ani, însă ziua marțiană este aproximativ egală cu cea pământească.

Din studiile lor, astronomii au observat pe suprafața planetei anumite lucruri care pot dovedi că ar putea exista o formă de viață pe Marte. Unul dintre acestea ar fi că Marte are anotimpuri, la fel ca Pământul, iar aspectul suprafeței este influențat de acestea, ceea ce conduce la ipoteza că ar putea exista vegetație.

Astronomii mai cred că în atmosfera planetei ar putea exista vapori de apă, ceea ce ar asigura condiții de suport al vieții. 

În 1887, un astronom italian, Giovanni Schiaparelli, a observat pe suprafața planetei ceea ce ar putea fi canale, „care ar fi putut fi constrite de marțieni pentru aducerea apei din regiunile polare în cele deșertice”.

Cele două sonde spațiale Viking care au amartizat în 1976 au analizat solul și au trimis către Pământ informații din care rezultă că acesta este diferit față de cel de pe Terra și, dacă există viață pe Marte, aceasta îmbracă forme foarte simple.