De ce dispare presa scrisa

Apropo.ro / 05.09.2011, 19:52
De ce dispare presa scrisa
A patra putere in stat? Cainele de paza al societatii? Rol educativ? Pe dracu'! Cu mici exceptii, presa ofera informatie relevanta doar pentru consumatorii de divertisment ieftin.

Scad vanzarile de ziare. Vremurile in care erau cozi la chioscurile de ziare s-au dus, iar asta nu este doar din cauza scaderii nivelului de trai. Pentru ca omul poate scoate bani pentru dependente, dar presa scrisa nu mai e da dependenta de quality, ci doar dependenta pentru derizoriu, vulgar si senzational.

Creste consumul facil de net. E ieftin, uneori gratis, te agata cu titluri bombastice, iti da senzatia ca vei gasi piatra filosofala, dar dupa ce te tavaleste printr-un melanj de tabloid, barfa si fake, nu-ti ofera nimic creierasului.

Informatia relevanta si care iti este utila e infima in marea majoritate a institutiilor de presa, fie ca vorbim de internet, fie de presa scrisa sau TV. Exceptiile le numeri pe degete, dar de obicei e vorba de o picatura intr-un ocean de apa (cat la suta dintr-un ziar citit cap-coada v-a facut sa retineti subiectul mai mult de cateva zeci de minute si sa va dea senzatia ca ati ramas cu ceva?) sau de anumite titluri/site-uri/emisiuni care sunt nisate sau specializate intr-un anumit gen de continut.

Cateva exemple, in cele ce urmeaza.

Nimeni nu e mai presus de lege?

Cristi Chivu este citat ca martor in dosarul ce vizeaza transferurile de fotbalisti. Fostul capitan al echipei nationale a fost audiat pe repede inainte (se vorbeste de 3 minute) si cu prioritate, pentru ca avea o intalnire urgenta cu … mama sa. Ce e relevant din informatia asta? Ca domnul Chivu e tratat preferential (mie asa mi se pare) sau ca o intalnire cu mama sa a reusit sa aiba prioritate in fata dosarului? Ca eu asta intelesei din ce a scris presa… Sa-mi fie cu iertare!

Nu vrea sa fie intretinuta

Adica Alina Borcea. Spune tot presa. Fara sa aiba o declaratie a fostei domnisoare Vidican, ziarele scriu ca noua doamna Borcea a dorit sa isi asigure singura existenta, nedorind sa fie (perceputa) intretinuta. Drept pentru care sotiorul, fost comerciant de butelii, i-a achizitionat un local. Pentru vreo 800 de mii de dolari. Sa-mi fie cu iertare doamna Alina Borcea, dar tot intretinuta sunteti!

4 din 5 liceeni n-au luat BAC-ul in toamna…

…dar se vor da in continuare pe net. Vor cumpara tabloide. Vor urmari emisiunile cu vedete de la TV. Nu vor invata nimic. Pentru ca nu prea au ce sa invete din presa. Si pentru ca unii dintre ei, chiar daca ar avea ce sa invete din multitudinea de medii de informare, nu sunt in stare sa invete ceva. Intr-un fel, astia 4/5 sunt precum cainele lui Pavlov. Mediul si media ii antreneaza pentru o dependenta facila si le ofera mirajul succesului fara munca, a beneficiilor datorate statutului de moment. Diferenta fata de catelul lui Pavlov este ca patrupedul avusese la un moment dat siguranta ca va manca. Celor din urma, siguranta asta le lipseste, iar pentru a manca, multi se vor apuca de nenorociri.

P.S.: Rarisima si de salutat initiativa finalizata de catre gandul.info. Le arata celor 80% picati la Bacalaureat in toamna o institie de presa poate avea putere si rol educativ. E tot o picatura, dar decat deloc…:)

P.P.S: Si ca sa vedeti ca nu fac pe lupul moralist, va intreb cat de relevanta e pentru voi stirea potrivit careia Rona Hartner si-a aratat chilotii la Venetia? Ceea ce stiu este ca veti intra sa vedeti pozele, nu-i asa?