De ce e bine să citești de cărți de dezvoltare personală

De: Mihaela Enache / 11.11.2013, 12:00
De ce e bine să citești de cărți de dezvoltare personală
Ești sceptic în privința cărților de dezvoltare personală? Iată câteva motive care să te facă să le reevaluezi.

1. Se concentrează pe psihologia populară

Cărțile de dezvoltare personală, în general, se concentrează asupra psihologiei populare – ceea ce înseamnă că au un conținut bazat pe psihologie, care este, în general, practicată pe tot globul. Dacă nu știai, psihologia este o știință a minții și a comportamentului. Autorii acestor cărți de auto-dezvoltare sunt de obicei familiarizați cu acest domeniu al științei. Ce înseamnă asta pentru tine? Înseamnă că vei beneficia de o știință care ține cont de trăsăturile de personalitate, aspectele sociale, trăsăturile comportamentale, individualitate și multe altele.

2. Creează conștientizare

Prin conștientizare, nu vreau să spun conștientizare factuală. Cărțile de dezvoltare personală, în general, îți permit să te gândești și să studiezi dimensiunile existenței tale fizice și mentale. Pentru a-ți da un exemplu simplu, s-ar putea că nu stai să te gândești prea mult cum te afectează grosolănia partenerului sau prietenului tău. Acest lucru poate fi trecut cu vedere în viața de zi cu zi. Dar o carte de dezvoltare personală te va face conștient și îți va atrage atenția asupra a ceea ce poate fi îmbunătățit pentru a-ți dezvolta personalitatea. Expresia cheie aici cred că este „conștientizare mentală”.

3. Se ocupă de comportamentul uman

Griji, anxietate, vină, iubire, relații, personalitate și mult mai mult – toate acestea sunt diferite elemente ale comportamentului uman. Cărțile de dezvoltare personală în general vizează aceste elemente care îți formează personalitatea ta generală și îți dictează acțiunile. De ce crezi că doi oameni sunt diferiți? Deoarece comportamentul lor este diferit și ei reacționează diferit în situații similare. Te poți gândi la un beneficiu imend pe care îl poți obține din a învăța elementele de bază ale comportamentului uman și elementele sale? Fie că ești un lucrător simplu, un agent de vânzări sau un director, vei obține cu siguranță un avantaj în fața concurenților tăi dacă ai o perspectivă asupra comportamentului lor.

4. Sursă excelentă de motivare

În regulă, adevărul este că suntem cu toții frumoși și extrem de talentați. Dar știi unde e problema? Că cei mai mulți dintre noi nu ne dăm seama chiar de propriul potențial! Cărțile de dezvoltare personală în general țintesc acest aspect și scopul lor este să motiveze cititorii să lucreze și să lupte pentru chemarea lor interioară. Puțină motivație dintr-o astfel de carte de dezvoltare personală este tot ce i-a trebuit unei gospodine pentru a-și publica lucrările de artă pe care a fost văzută că le-a realizat în subsol. Rezultatul? Milionară peste noapte! Nebunesc cum sună, cei mai mulți dintre noi avem abilități fantastice și talente în noi. Tot ceea ce ne trebuie de multe ori sunt câteva cuvinte încurajatoare pentru a ne ridica de pe canapea – iar cărțile de dezvoltare personală exact asta vor face.

5. Un mediu de auto-analiză

Nu e o surpriză că după ce ai aflat mai multe lucruri despre comportamentul uman și despre psihologie, vei avea capacitatea de a privi la sistemul de comportament. Acesta este un mediu solid pentru a încerca să te auto-analizezi. Bine, eu nu vorbesc despre a lua un stilou și o hârtie și de a-ți analiza aptitudinile. E vorba de lucruri mult mai serioase. Cărțile de dezvoltare personală îți permit să îți acorzi timp și te obligă să gândești dincolo de linia naturală de gândire. Unde procedez greșit? Cum aș fi putut aborda această situație în mod diferit? Ce e cel mai bine pentru mine? Acestea sunt unele dintre întrebările la care ai să poți să-ți răspunzi după o lectură bună.

Cărțile de dezvoltare persoană sunt realizate ținând cont de faptul că cititorii săi sunt, de obicei, în căutarea acelei scântei și motivației de a-și spori talentele naturale. Există multe astfel de cărți pe piață. Când o alegi pe prima, caută să fie una cu review-uri bune, scrisă de un autor bine cunoscut. Găsește-ți scânteia!