De ce este apa bună pentru noi?

Apropo.ro / 02.04.2015, 20:00
De ce este apa bună pentru noi?
Dacă i-ai cere unui biolog să îți facă o listă cu lucrurile necesare întreținerii vieții, apa ar fi prima dintre ele.

Apa este, indubitabil, esențială pentru orice formă de viață cunoscută. Fiecare celulă vie – plantă sau animală, în aceeași măsură – depinde de această substanță.

După cum știm deja, fiecare 4.5 kilograme din greutatea noastră au 3 kilograme de apă. Această situație se aplică la multe alte ființe vii. Fără să aibă apă disponibilă, oamenii ar muri în scurt timp.

De ce? De ce este apa necesară vieții? Motivul pentru care fiecare ființă vie are nevoie de o anumită cantitate de apă este celula – unitatea principală care se găsește într-o creatură vie -, care conține molecule de apă. Fără apă, aceste unități principale ale corpului ar fi diferite și nu ar avea nicio utilitate pentru viață, așa cum o știm noi.

Pe parcursul unei zile, o ființă umană adultă ingerează circa 2 litri de apă, sub formă de lichid și încă un litru din mâncarea solidă – fructele, legumele, pâinea și carnea. Acestea nu se usucă în totalitate, pentru că sunt compuse, în proporție de 99%, din apă.

În afară de cei 3 litri care intră în corp pe parcursul unei zile, alți 10 litri se apă circulă în corp, între diferite sisteme de organe.

În corpul uman sunt circa 5 litri de sânge, iar 3 dintre ei sunt compuși din apă. Acest aspect nu se schimbă niciodată. Chiar dacă o persoană este însetată după o plimbare în natură, pe timp de vară sau a băut 4 litri de bere, vasele sale de sânge conțin aceeași cantitate de apă. Nu contează cât de multă apă bei, sângele nu se poate dilua.