De ce este lava fierbinte

De: Carmen Ulian / 12.02.2015, 10:50
De ce este lava fierbinte
Centrul Pâmântului este un loc foarte fierbinte unde se poate ajunge până la 1.200 de grade Celsius. Dacă lava iese din adâncuri este logic să fie și ea fierbinte?

Dacă am putea săpa până la 48 de kilometri în adâncul Terrei, temperatura ar atinge acolo și 1.200 de grade Celsius. Mai departe de atât, în Centrul Pâmântului, temperatura poate fi și de 5.500 de grade Celsius. În acest mediu rocile sunt în stare lichidă.

Lava este roca în stare lichidă, amestecată cu abur și gaz, de aceea iese la suprafață cu putere. Ea iese din centrul pământului, la suprafață, după ce străbate fisurile din drumul ei.

Uneori, aceste crăpături sau fisuri pot fi de forma unei găuri rotunde. Atunci când lava iese, se împrăștie și se răcește în stâncă. Dacă mai multă lavă este forțată să iasă, atunci ea curge peste primul depozit și face mai mare. Când continuă în acest fel, depozit după depozit, se construiește un munte de rocă care se numește vulcan.

Când lava iese la suprafață, fierbinte cum este ea – între 1.090 grade și 1.640 grade Celsius, distruge totul în calea ei. Lava nu are timp prea mult de răcire în drumul ei, căci este împinsă spre suprafață cu mare viteză, ceea ce înseamnă că doar îi mai scade temperatura.