De ce este mai frig în vârful muntelui?

De: Dragos Tanase / 31.05.2016, 00:00
De ce este mai frig în vârful muntelui?
Atmosfera noastră este segmentată în straturi, fiecare dintre ele având particularități proprii. Principalele straturi se numesc troposferă, atmosferă și ionosferă. Împreună, ele formează o pătură groasă de câteva sute de kilometri.

Troposfera se găsește în partea de jos a atmosferei. Acolo trăiesc oamenii. Granița superioară a troposferei este la circa 11.000 de metri altitudine deasupra solului. Este stratul cel mai înalt la tropice și cel mai jos la poli.

Instrumente transportate sus în baloane au arătat că temperaturile scad, în mod constant, în troposferă. Cu cât temperaturile ridicate intră în troposferă, cu atât scad. La fiecare 300 de metri, temperatura scade cu circa 2 grade Celsius.

Deci, atunci când ajungem la vârful unui munte, intrăm în troposferă. Un munte înalt de 1,5 kilometri poate fi cu 8 grade mai friguros în vârf decât la bază. Și există piscuri înalte chiar și de peste 8 kilometri!

Acolo chiar este frig! În partea superioară a troposferei, temperatura ajunge la aproape -60 de grade Celsius.

Aerul este întotdeauna cald aproape de suprafața pământului. Asta se întâmplă pentru că soarele încălzește pământul, care oferă căldură aerului. Soarele nu încălzește atmosfera direct.

În inosferă, stratul superior al pământului, aerul este foarte subțire, iar atomii și moleculele primesc într-una radiații de la soare.

La 240 de kilometri deasura solului, temperaturile ajung și la 1.650 de grade Celsius, în timpul zilei!