De ce este mai sănătos să-ți dai frâu liber sentimentelor

De: Mihaela Enache / 04.11.2013, 14:30
De ce este mai sănătos să-ți dai frâu liber sentimentelor
Un nou studiu a sugerat că o strategie comună pentru reglarea stării emoționale, numită „reevaluare cognitivă" ar putea fi, de fapt, dăunătoare atunci când vine vorba de factorii de stres care se află sub controlul nostru.

Om de știință în psihologie și cercetător principal, Allison Troy de la Colegiul Franklin și Marshall și colegii săi au descoperit că să controlezi o situație dată pare a fi cheia pentru a stabili dacă reevaluarea cognitivă ajută sau doare.

Ea a spus că pentru cineva care se confruntă cu o situație stresantă în care are un control redus, cum ar fi boala cuiva drag, abilitatea de a folosi reevaluarea ar fi extrem de utilă – schimbarea emoțiilor poate fi unu din lucrurile prin care această persoană poate exercita un anumit control pentru a încerca să facă față situației.

Troy a afirmat că pentru cineva care întâmpină probleme la locul de muncă din cauza unei performanțe slabe, de exemplu, reevaluarea ar putea să fie atât de adaptabilă. Reîncadrarea situației pentru a o face să pară mai puțin negativă poate face acea persoană mai puțin înclinată să încerce să schimbe situația.

Pentru studiul lor, cercetătorii au recrutat un eșantion de oameni din comunitate care au suferit recent un eveniment de viață stresant. Participanții au luat parte la un sondaj on-line cu scopul de a măsura nivelul lor de depresie și stres în viață.

Rezultatele au arătat că abilitatea de a reglementa tristețea a fost asociată cu mai puține simptome raportate de depresie, dar numai pentru participanții a căror stres a fost necontrolabil – cei cu un soț bolnav, de exemplu. Pentru participanții cu stres controlabil, abilitatea de a fi mai bun la reevaluare a fost, de fapt, asociată cu mai multe simptome depresive.