De ce miroase sconcs-ul atât de urât?

Apropo.ro / 31.05.2016, 00:00
De ce miroase sconcs-ul atât de urât?
Dacă ar trebui să alegi un animal care nu ai vrea să fii, atunci acela ar fi aproape sigur sconcs-ul. Iată mai jos motivul principal.

Este o creatură prietenoasă și ar arăta bine ca animale de companie. Dar celebrul miros a transformat sconcsul într-un animal nedorit. Ce face ca sconcsul să miroasă atât de urât? Are glande miroase extrem de puternice și care conțin un lichid urât mirositor. Iar sconcsul poate emana mirosul urât cu o precizie uimitoare. Cele două glande sunt poziționate sub coadă. Sconcsul își fixează dușmanul și trage asupra lui cu jeturi de lichid urât mirositor.

Jeturile pot sări la o lungime de trei metri. Sconcsul poate decide dacă trage cu o glandă, cu cealaltă sau cu ambele în același timp. Iar fiecare dintre glande conține lichid cât pentru cinci sau șase jeturi. Mirosul este atât de puternic încât poate sufoca victima, ceea ce înseamnă că vei respira cu mare dificultate dacă ești prin preajmă. Și dacă jetul emanat de un sconcs te lovește la nivelul ochilor, îți poți pierde vederea temporar. Dar sconcsul nu lovește fără avertisment. Mai întâi își ridică coada sau piciorul, moment din care ai destul la dispoziție să o iei la fugă. De când sconcșii au început să fie crescuți pentru blană, în ferme specializate, s-au înregistrat tot mai multe cazuri de îndepărtare a glandelor respective de la sconcșii tineri. Sunt trei tipuri de sconcși: cei dungați, cei cu pete și cei cu botul alungit.

Sconcșii trăiesc în America de Nord, în America de Sud și în America Centrală. Sconcsul dungat are o dungă albă ce se întinde din vârful botului până între urechi și o altă dungă albă care începe de pe ceafă, se împarte în două dungi separate și continuă până la coadă. Sconcsul dungat trăiește mai ales în Canada și Mexic. Cei mai mari au 76 de centimetri lungime, o coadă lungă de 23 de centimetri și cântăresc 13 kilograme. Picioarele din față ale sconcsului sunt dotate cu gheare lungi pe care acesta le folosește pentru a săpa după insecte. Dacă vedeți mult gropi superficiale într-o zonă, poate însemna că un sconcs s-a hrănit în zona respectivă. Sconcșii sunt de mare ajutor oamenilor în condițiile în care se hrănesc cu insecte și mici animale ce pot dăuna culturilor.