De ce ne ard lucrurile fierbinți?

De: Dragos Tanase / 05.04.2015, 20:00
De ce ne ard lucrurile fierbinți?
Faptul că focul și, în general, lucrurile fierbinți provoacă o senzație dureroasă pe care o numim "ardere" este ceva ce noi toți trebuie să descoperim pentru noi înșine! Un copil, de exemplu, nu cunoaște amănunte despre acest fapt și se poate arde. Numai propria experiență este în stare să ne învețe această lecție.

Într-un fier încins, atomii vibrează rapid, probabil de un milion de ori în fiecare secundă ! Dacă ar fi să atingeți vârful degetului de un astfel de loc… sigur simțiți o durere, deoarece particulele din fier, în mișcarea lor rapidă, ar putea provoca moleculele din piele să se miște brusc și violent. Acest luccru se transformă în durere și de aici rezultă „arderea”.

Poate că te intrebi cât de repede trebuie să se deplaseze moleculele, încât să provoace o astfel de senzatie in pielea ta.

Ei bine, poate că acest exemplu vă va oferi o idee:. La temperatura de topire a gheții , care cu siguranță nu este fierbinte, o moleculă de hidrogen se mișcă cu o viteză de peste 1.700 de metri pe secundă!