De ce ne este sete?

De: Mia Nicolescu / 09.06.2015, 08:00
De ce ne este sete?

Atunci când ne este sete și nu avem nimic de băut, suferim atât de mult încât nu ne putem gândi la altceva. Cu toții am trecut prin experiența de a ne fi sete, dar vă puteți imagina cum ar fi să ne fie sete zile întregi?

Dacă corpul uman nu are nimic de băut timp de 3 săptămâni, va muri. Corpul nostru are nevoie de apă constant și trebuie aprovizionat – și, totuși, între 50 și 60 la sută din greutatea noastră este apa. În cursul unei zile, un adult pierde aproximativ două treimi dintr-un litru de apă prin transpirație și secretă un litru de apă pentru a scăpa de deșeurile din corp. Pe de altă parte, chiar dacă bem sau nu apă, corpul nostru se aprovizionează cu ea. Atunci când corpul digeră alimente, se obține aproape o treime dintr-un litru de lichid din mâncare. Dar acest proces de pierdere sau de a obține apa nu este suficient pentru a menține organismul echilibrat.

Setea este semnalul corpului că are nevoie de apă. Faptul că avem gâtul sau gură uscată nu înseamnă că ne este sete. Acest lucru poate fi cauzat de nervozitate, exerciții fizice sau doar o încetinire a fluxului de salivă. Este posibil să facem saliva să curgă din nou, cu puțină zeamă de lămâie, dar acest lucru nu ne va potoli setea. De fapt, saliva poate curge liber, stomacul, vasele de sânge sau vezica să fie pline de apă și tot să ne fie sete.

Setea este cauzată de o modificare a conținutului de sare din sângele nostru. Există o anumită cantitate de apă și sare în corpul nostru. Când acest lucru se schimbă prin a avea sare mai multă în raport cu apa din sânge, setea își face apariția.

În creierul nostru există un „centru de sete” care răspunde la cantitatea de sare din sânge. Atunci când are loc o schimbare, el trimite mesaje în partea din spate a gâtului, de unde se trimit înapoi mesaje către creier, iar această combinație de „mesaje” ne face să ne fie sete.