De ce nu folosesc toate țările aceeași monedă?

De: Dragos Tanase / 09.01.2015, 14:16
De ce nu folosesc toate țările aceeași monedă?
Pentru început, banii au nevoie de o definiție completă. Un bancher londonez, șef de la distanță al unui trib african, are idei diferite despre cum ar putea descrie banii.

Banii nu sunt o monedă de metal sau o bucată de hârtie imprimată. Nu sunt un nichel sau un număr de lire, un franc francez, o liră italiană, o peseta spaniolă sau o rublă rusească.

De ce? Pentru că, în timp ce acestea sunt folosite ca bani, la fel este utilizat și un teanc de pietre, pe o insulă din Oceanul Pacific.

Cu alte cuvinte, toate acestea sunt doar niște simboluri. Ele reprezintă, însă, ceva real. Cel mai simplu mod de definire a banilor este să spunem că înseamnă un mijloc comod de schimb și o măsură a valorii bunurilor și muncii.

Atunci când o persoană vrea ceva, poate schimba o formă de bani cu obiectul dorit. El își oferă serviciile în schimbul banilor. De-a lungul istoriei, banii au trecut prin multe schimbări. Bovinele au fost o formă timpurie de bani.

Cerealele și sarea au devenit, mai târziu, o formă de monedă. Și mai târziu, au apărut monedele, iar apoi, în urmă cu 300 de ani, bancnotele au intrat în uz.

Pe măsură ce formele moderne de bani s-au dezvoltat, guvernele locale au început să controleze traseul și valoarea banilor.

Fiecare țară are propria formă de bani, aspect încă valabil și astăzi. Noi, pur și simplu nu am ajuns la acel nivel de civilizație în lume, unde toți oamenii, indiferent de reședința lor, să poată folosi aceeași bani.