De ce nu poate struțul să zboare?

De: Mia Nicolescu / 31.05.2016, 00:00
De ce nu poate struțul să zboare?
În aer, forța gravitațională se simte mai puternic decât la nivelul solului. Asta se întâmplă din cauză că aerul oferă puțin sprijin greutății unei creaturi.

Doar păsările mici pot zbura fluturându-și aripile, pentru că au nevoie să aibă mușchi ai pieptului mari.

O pasăre de dimensiuni mari nu mai are loc pentru astfel de munci. Prin urmare, păsările de dimensiuni cu adevărat mari nu pot zbura deloc. Printre ele se numără struțul, rhea din America de Sud, emu din australia și alte câteva specii. Toate aceste păsări sunt prea mari pentru a putea zbura. Nicio pasăre nu poate avea dimensiuni mari și capacitatea de a zbura.

Dar e struțul cu adevărat o pasăre-gigant? Cu siguranță! Estea cea mai mare dintre păsările vii.

Un struț adult are o înălțime de 2 – 2.5 metri. Greutatea lui variază între 70 și peste 135 kilograme!

În unele cazuri, păsările care nu pot zbura compensează această abilitate având o viteză de alergare uimitoare. Experții cred că struțul este pasărea cea mai rapidă la alergat. Are picioare lungi, puternice și groase și poate alerga prin deșert mai repede decât cel mai rapid cal arab.

Unii oameni susțin că au văzut struți alergând chiar și cu 80 de kilometri/oră. Însă, biologii cred că cea mai mare viteză pe care o poate prinde un struț este între 45 și 60 kilometri/oră – viteză foarte rapidă, într-adevăr.

În timp ce aleargă și își mișcă fiecare picior, pasul unui struț poate acoperi o lungime de 8.5 metri, dintr-o singură săritură.