De ce nu sunt femei pe bancnotele româneşti?

De: Cristiana Trifu / 16.04.2018, 12:44
De ce nu sunt femei pe bancnotele româneşti?
Pentru prima dată în istorie, o FEMEIE pe o BANCNOTĂ românească! Iată ce campanie a pus la cale Janina Nectara!

De ce nu sunt femei pe bancnotele româneşti? Este întrebarea pe care o ridică Janina Nectara, jurnalist de modă, într-o petiţie online adresată Guvernatorului Băncii Naţionale a României, Mugur Isărescu.  

Janina Nectara a fondat o comunitate online, Femei pe Bancnote, care îşi propune să strângă cât mai multe semnături, pentru susţinerea celui mai puternic mesaj al deceniului – acela că o femeie merită să ajungă pe o bancnotă!  

„Banul -obiectul cel mai uzitat în viaţa de toate zilele- trimite un puternic mesaj subliminal, indicând pe cine preţuim, pe cine valorăm noi ca tară, naţiune, societate şi individ. 
Banca Naţională a României emite banii pentru cetăţenii acestei ţări. Bancnotete aparţin românilor! Sunt făcute pentru români! Desigur, dacă banii aparţin românilor, ar trebui să îi şi reprezinte. Regretabil, reprezintă doar jumătate dintre români! Bărbatii!… Bărbati cu merite istorice incontestabile! Bărbati indiscutabil valoroşi! Insă negăsind nicio femeie pe bancnotele româneşti, survine o întrebarea firească: Noi, femeile, cât valorăm?”

Jurnalista subliniază faptul că ţara noastră este un izvor de personalitati feminine remarcabile, cu recorduri mondiale sau distincţii excepţionale, care nu doar ca au făcut istorie în ţara, dar au marcat şi istoria internaţională. 

Pe http://www.FemeiPeBancnote.ro  au fost propuse 100 de femei marcante ale culturii şi ştiinţei româneşti, care pot fi votate spre a fi propuse BNR-ului, pentru a ilustra o bancnotă. 
„Ştiaţi că, în nenumărate domenii, ROMANCELE au fost PRIMELE atat in EUROPA, cat si in LUME? Prima femeie inginer din lume este româncă, prima femeie din lume arhitect-inspector general-tot româncă. Prima femeie din lume, detinatoare a titlului de doctor în medicină, vine tot din România, la fel şi prima femeie aleasă membru în Academia Regală de Limbă şi Literatură a Belgiei. 

A sosit momentul ca în anul istoric al Centenarului Marii Uniri, să onorăm femeile de excepţie ale României!  Vă invit pe toţi cei care citiţi aceste rânduri să semnaţi această petiţie istorică, adresată Guvernatorului Băncii Naţionale a României, pe care o gasiti pe http://www.FemeiPebancnote.ro,  să o partajaţi pe Facebook, pe Instagram, pe toate canalele de socializare, pentru a le arăta tuturor că impreună scriem istoria României!”