De ce parfumurile miros diferit pentru fiecare dintre noi

Apropo.ro / 24.12.2013, 13:00
De ce parfumurile miros diferit pentru fiecare dintre noi
Același parfum poate fi diferit pentru fiecare utilizator care îl miroase.

Nasul uman are peste 400 de receptori diferiți, iar o singură schimbare poate fi dramatică. Un anume miros pentru o persoană, poate avea o altă notă în cazul alteia.

Horoscop 2014 – Vezi ce prevăd astrele pentru zodia ta în 2014!

Alegerea unui parfum, de exemplu, nu ar trebui să fie un lucru greu, mai ales dacă are ca destinație persoana dragă. Atunci când îl alegi trebuie să se muleze perfect cu destinatarul, cu personalitatea sa. Să îți aducă aminte de el din prima.

Specialiștii spun că fiecare știe cum miroase un anume lucru, însă pentru fiecare el poate fi diferit perceput. Ei au descoperit că 30% dintre receptorii mirosului diferă la fiecare două persoane. Fiecare receptor poate altera modul în care omul percepe aroma.

Nasul uman conține 400 de receptori olfactivi diferiți, iar modificarea unuia singur poate schimba total modul în care un individ percepe un anume miros.

Specialiștii au clonat 511 receptori și i-au introdus în celule gazdă din laborator. Au măsurat apoi cum fiecare receptor ce corespundea unui panou cu 73 de mirosuri diferite. S-au identificat astfel 28 de moduri diferite la care mulțimea de receptori ar putea răspunde mirosurilor.

Echipa s-a folosit de sisteme matematice pentru a extrapola căutările, și au aflat că 140 din cei 400 de receptori, în jur de 30%, la fiecare doi indivizi va fi diferită percepția aromelor.

„Sperăm ca pe viitor să putem afla și să decodăm moleculele de miros cât să putem crea noi orice aromă dorim prin manipularea directă a receptorilor”, spun specialiștii.