De ce părinții nu îți aprobă niciodată alegerea partenerilor

De: Mihaela Enache / 25.09.2013, 12:00
De ce părinții nu îți aprobă niciodată alegerea partenerilor
Acesta este un scenariu mult prea comun, părinții nu sunt de acord cu ceea ce copii consideră a fi un partener potrivit și încearcă să le influențeze alegerea acestora.

Un studiu a descoperit o explicație evoluționistă pentru care unii părinți încearcă să controleze cu cine construiesc o pereche copiii lor.

Studiul realizat de un cercetător de la Universitatea din Bristol a arătat că acest conflict legat de alegerea partenerului poate fi înrădăcinat într-un conflict evolutiv asupra resurselor.

Dr. Tim Fawcett a făcut echipă cu oamenii de știință de la Universitatea din Groningen și a constatat că părinții au tendința de a oferi mai multe resurse copiilor a căror parteneri oferă mai puțin sprijin, și acest lucru duce la un conflict pentru alegerea partenerului.

Echipa a construit un model de calculator pentru a simula evoluția comportamentului parental atunci când fiica lor este în căutarea unui partener. Modelul arată că, de obicei, părinții preferă un ginere care oferă mai mult sprijin și susținere, în cazul în care fiica lor ar alege altfel.

Modelul prezice că, atunci când părinții distribuie resursele în mod egal între copiii lor, preferințele  partenerului ar trebui să coincidă. Dar când părinții oferă mai mult copiilor ai căror parteneri investesc mai puțin, apare un conflict.