De ce plângem?

De: Mia Nicolescu / 19.03.2015, 20:00
De ce plângem?
De la bebelușii care plâng pentru a atrage atenția părinților, până la sportivii care lăcrimează după câștigarea unor medalii importante, toți oamenii plâng.

Pentru o activitate atât de răspândită, specifică doar speciei noastre, oamenii știu destul de puține despre plâns și despre lacrimi. Deși multe animale lăcrimează, plânsul cauzat de emoții este specific doar oamenilor.

Rolul lacrimilor este de a menține ochii umezi. Acestea conțin proteine și alte substanțe care mențin sănătatea oculara și combat infecțiile. Lacrimile nu sunt identice și se diferențiază prin motivul care le provoacă și chiar prin compoziția chimică. Lacrimile bazale sunt prezente tot timpul și au rolul de a lubrifia ochii, de a hrăni și de a proteja globul ocular.

Al doilea tip de lacrimi este cunoscut sub numele de lacrimi reflexe, care se formează pentru a proteja ochii de agenți iritanți, cum ar fi vântul, fumul, sau ceapă. În sfârșit, al treilea tip este cel care apare după o ceartă, sau după un film impresionant. Lacrimile pe care le vărsăm în aceste situații sunt numite lacrimi emoționale și, se pare, că ar conține mai multe proteine decât celelalte două tipuri, dar cercetările sunt momentan incomplete.

Teoriile sunt însă numeroase. O variantă ar fi că plânsul a apărut în timpul evoluției pentru a semnaliza situațiile în care oamenii se aflau în pericol, fără a face prea mare zgomot.

„Ne putem imagina că, la un moment dat, a fost nevoie să dezvoltăm un sistem de avertizare care să nu alerteze și prădătorii că suntem vulnerabili”, spune psihologul Randy Cornelius.

În timp, lacrimile au ajuns să îndeplinească și alte roluri, spune Lauren Bylsma, care a realizat mai multe studii referitoare la plâns. „Lacrimile sunt o metodă de a atrage sprijinul celorlalți în situații în care avem nevoie”, spune ea.

Bebelușii plâng pentru a atrage atenția părinților, în timp ce adulții o fac pentru a obține simpatia celorlalți. Plânsul ajută și la rezolvarea mai rapidă a conflictelor. ” Egreu să continui să cerți sau să pedepsești o persoană care plânge. E un semnal care ne transmite să ne retragem”, spun cercetătorii de la Universitatea Belfast.