De ce rumegă vaca?

Apropo.ro / 31.05.2016, 00:00
De ce rumegă vaca?
Cu mulți ani în urmă, vacile erau singurele animale care nu se puteau proteja împotriva "dușmanilor feroce".

Pentru a supraviețui, aceste animale au dezvoltat un mod special de a mânca. Ele luau ceva de mâncare, în grabă, ori de câte ori era posibil, înghițeau repede fără a mesteca și fugeau să se ascundă.

Atunci când ajungeau în ascunzatoarea lor, stând liniștite, își mestecau hrana în tihnă!

Animalele nostre „rumegato-mestecătoare” sunt descendente din acestea și se numesc „Ruminanția”.

Se întâmplă că din toate mamiferele cele mai utile omului să fie acestea. Gruparea include vaci, oi, capre, cămile, lame, cerbi și antilope.

O rumegătoare are un stomac complicat cu cinci compartimente. Aceste compartimente sunt: burta sau „rumenul”, punga fagure sau reticulul, ghemul sau foiosul, adevăratul stomac sau cheag, și intestinul.

Fiecare dintre aceste compartimente ale stomacului face ceva diferit mâncării.

Atunci când mancarea este înghițită, se transformă într-un manunchi grosier și se duce în burtă, cea mai mare dintre cele cinci compartimente.

Aici mănunchiul este umezit și înmuiat și apoi trece în fagure sau reticul. Aici este transformat în bile de dimensiuni convenabile.

După ce un rumegător a mâncat, de obicei, se întinde și se odihnește în liniște, moment în care regurgitează hrana din reticul înapoi în gură. Acum vaca rumegă pentru prima dată.

După mestecat, înghite din nou „bolul alimenar” care merge în foios sau al treilea stomac. De aici mâncarea merge în stomacul adevărat în care are loc procesul de digestie.

Cămila, de exemplu, diferă de alte rumegătoare deoarece nu are al treilea stomac.