De ce se îmbată oamenii de la băuturile alcoolice?

Apropo.ro / 16.03.2015, 20:16
De ce se îmbată oamenii de la băuturile alcoolice?
Alcoolul este o substanță narcotică, adică o substanță care pătrunde în celulele nervoase rapid și tinde să le paralizeze.

Dar, înainte să apară paralizia narcotică, alcoolul stimulează celulele nervoase și le aduce la un stadiu de excitare. Deci, alcoolul acționează, inițial, ca stimulent.

Cum afectează alcoolul creierul? Primul său efect este sentimentul de stimulare. Gesturile și vorbirea accelerează, pielea se înroșește, presiunea sângelui crește, inima bate mai repede, iar respirația se întețește.

Curând, însă, alcoolul capătă un efect de încetinire asupra creierului. Capacitățile noastre de a observa, cândi și a ne concentra sunt afectate. Cu cât funcțiile creierului sunt afectate mai intens, cu atât ne pierdem controlul asupra stării de spirit.

Un alt efect grav al alcoolului este că relaxează inhibițiile. Fibrele nervoase din corpul nostru, denumite și fibre inhibitoare, acționează ca frâne asupra sistemului nervos. Ele se dezvoltă ca rezultat al educației și antrenamentelor și fac oamenii să fie disciplinați și retrași.

Sub influența alcoolului, fibrele inhibitoare sunt paralizate. Tot corpul ne este relaxat, judecata devine neclară și suntem pregătiți să spunem și să facem lucruri la care nu ne-am fi gândit niciodată, în stare lucidă. Acum, alcoolul a produs starea de ebrietate!

Dacă alcoolul acționează, inițial, ca stimulent, odată ce este ingerat în corp în cantități mici, își păstrează doar efectul de stimulent.