De ce se pătează argintul?

De: Mia Nicolescu / 28.05.2015, 08:00
De ce se pătează argintul?

Argintul este un metal prețios, cu calități remarcabile. E cunoscut și folosit încă de la începuturi.

Argintul conduce curentul și căldura mai bine decât orice alt metal, fiind cel mai alb dintre toate metalele. Argintul reflectă lumina mai clar decât oricare metal și, de aceea, e folosit ca material de suport pentru oglinzi.

Argintul este și ușor de modelat. Singurul care poate fi modelat și mai ușor este aurul. Argintul pur este un metal destul de moale. Prin urmare, pentru a-i crește utilitatea, îi sunt adăugate și mici bucăți din alte materiale. Argintul pentru bijuterii are o puritate de 92 ½%. Restul compoziției este cupru. Oamenii care au obiecte făcute din argint, de multe ori, se mâhnesc din cauză că acesta începe să se păteze. Motivul pentru care acest fenomen are loc este că argintul are o reacție foarte puternică atunci când întâlnește sulf și mulți compuși din sulf.  

Dacă argintului i se adaugă sulf și hidrogen suflurat, acesta formează argint negru sulfurat – ceea ce putem să observăm atunci când argintăria noastră se pătează sau înnegrește. Sulful se întâlnește în anumite mâncăruri, cum ar fi ouăle, iar mici particule de hidrogen suflurat se găsesc chiar și în aer. Atunci când clădirile sunt încălzite cu cărbuni sau gaz, ele pot avea acest efect în aer.

Argintul se găsește, uneori, și în natură, sub formă de metal solid, natural. Dar, cel mai des, el e cobinat cu alte metale sau non-metale, sub formă de minereuri.