De ce se schimbă frecvența bătăilor inimii!

Apropo.ro / 31.05.2016, 00:00
De ce se schimbă frecvența bătăilor inimii!
Fiecare bătaie a inimii unui om durează circa 0.8 secunde. Inima bate de aproximativ 100.000 de ori pe zi.

Ea se și odihnește de tot atâtea ori între bătăi. Într-un an, inima unui om bate de 40.000.000 de ori.

Bătaia inimii este, de fapt, un val de contracții din interiorul inimii, care face ca sângele să circule în corp. Frecvența bătăilor inimii (sau rata pulsului) depinde de nevoia corpului de sânge.

Schimbările din bătăile inimii sunt, de obicei, cauzate de efort. Ele se întâmplă așa: atunci când un mușchi începe să funcționeze undeva în corp, el produce acid carbonic. Moleculele de acid carbonic sunt purtate de sânge într-o anumită parte a inimii, atriul drept, în doar zece secunde.

Acolo, sunt întâmpinate de celule care reacționează la prezența moleculelor de acid carbonic. Apoi, reacția adaptează frecvența bătăilor inimii la conținutul de acid carbonic din sânge. Dacă mușchiul își oprește activitatea, iar conținutul de acid carbonic din sânge scade, mișcările inimii încetinesc.

Însă, activitatea inimii este legată de nevoile corpului, ca întreg. Emoțiile mentale stimulează un nerv care fac inima să bată mai repede. Atunci când suntem triști sau speriați, un alt nerv este stimulat și încetinește bătăile inimii.

O persoană obișnuită nu își poate schimba frecvența bătăilor inimii doar prin propria voință. Însă, au fost și anumite persoane care aveau această abilitate. A existat un om care putea să își „oprească” inima, iar cei din jur îl credeau mort. Apoi, putea să o facă să bată din nou.