De ce se trece la ora de vară?

De: Dragos Tanase / 26.03.2015, 20:00
De ce se trece la ora de vară?
Să zicem că o persoană se trezește la ora 07:00 și se culcă la 11:00 seara. Vine de la muncă pe la 06:30 și, până termină cu cina, e deja trecut de 08:00. Iese vara să se relaxeze, dar deja se face întuneric! Nu prea mai ai timp să te bucuri de zilele de vară.

Acum imaginează-ți că dai ceasul înainte cu o oră. Această persoană încă face totul la aceeași oră, dar de această dată, când iese la ora 08:00, mai are destul de mult timp să se bucure de lumină. O oră de lumină a fost „salvată” pentru el.

Salvarea unei ore de lumină nu adaugă, desigur, ore zilei. Asta e imposibil. Tot ce face este să crească numărul orelor de lumină din timpul anotimpurilor când soarele răsare mai devreme.

Ora de vară este cea mai populară în orașe. Permite închiderea birourilor, magazinelor și a fabricilor la sfârșitul zilei de muncă, în timp ce soarele este încă pe cer.

Țăranii care muncesc după lumina zilei, de obicei nu observă această salvare a orei de lumină. Ei nu pot munci înainte că roua să se evapore sau după ce apare seara.

Știi cine s-a gândit pentru prima oară la ora de vară? Acesta a fost Benjamin Franklin. Pe vremea când trăia în Franța în secolul 18, el a sugerat ideea sa locuitorilor din Paris. Dar atunci nu a avut succes.

Legea orei de vară a trecut abia în timpul Primului Război Mondial. În acest moment, combustibilul pentru generarea de energie electrică era limitat, așa că era necesară economisirea luminei artificiale.

Cu ora de vară și ora de culcare a multor oameni vine curând după lăsarea întunericului, în timp ce fără ea, dacă oamenii vroiau să stea treji până la aceeași oră, trebuiau să folosească lumina artificială.

Prima țară care a adoptat ora de vară a afost Germania, în 1915. Apoi Anglia a început să o folosească în 1916 și SUA în 1918.