De ce strălucesc ochii pisicii în întuneric?

Apropo.ro / 28.01.2015, 19:00
De ce strălucesc ochii pisicii în întuneric?
V-ați pus vreodată întrebarea de ce sclipesc ochii pisicii în întuneric? În rândurile de mai jos încercăm să deslușim secretul acestei probleme.

Toți cei care au pisici le consideră creaturi gingașe și minunate animale de companie. Dar pisicile fac parte dintr-o familie de animale speciale, alături de tigri, lei și leoparzi. Indiferent de mărime, aspect și zona unde trăiesc, toate felinele sunt la fel. Toate sunt adaptate pentru a vâna și a ucide. Lucrurile care o ajută cel mai mult pe o pisică să fie un bun vânător sunt ochii. Ochii pisicilor sunt adaptați să vadă pe întuneric pentru că acestea vânează mai ales noaptea.

Pe timpul zilei, pupilele lor se contractă. Dar pe timpul nopții, pupilele se dezvoltă pentru a profita de orice rază de lumină posibilă. Pe spatele ochilor pisicilor există o substanță asemănătoare argintului polizat. Reflectă fiecare rază de lumină care intră în ochi. Din acest motiv ochii pisicii strălucesc noaptea ca două lanterne. Ce mai face ca o pisică să fie un vânător eficient? În partea din față a gurii, pisicile au patru canini extrem de tăioși, care se pot transforma în arme ucigătoare.

Cu caninii respectivi, pisicile își sfâșie prada. Ghearele pisicilor sunt tăioase precum niște ace. Pentru a-și urmări prada în liniște, pisicile au la picioare niște pernițe moi care le permit să nu facă zgomot când calcă. De asemenea, pisica stă foarte bine la capitole precum vedere periferică, auz și miros.