De ce, toamna, frunzele isi schimba culoarea si cad!

De: Ungureanu Alexandra Cezara / 03.10.2011, 12:45
De ce, toamna, frunzele isi schimba culoarea si cad!
Oamenii de stiinta au descoperit de ce plantele elibereaza energie producand pigment rosu in frunze ca apoi acestea sa cada si sa moara.

Culoarea frunzelor de toamna ce se desprind usor din copaci, inainte de venirea iernii, picteaza un tablou impresionat.

Oamenii de stiinta au descoperit de ce plantele elibereaza energie producand pigment rosu in frunze ca apoi acestea sa cada si de ce frunzele au o nuanta de rosu mai luminos in America de Nord decat in Europa.

In timp ce frunzele mor, clorofila din compozitia lor, folosit de planta la fotosinteza se diminueaza.

Pigmentii galbeni si portocalii devin vizibili, iar unele plante produc un nou pigment numit antociani, o nuanta de rosu intens, vazuta in poza de mai jos, la copacii de fag asezati la exteriorul padurii.

De ce toamna, frunzele isi schimba culoarea si cad!

Un nou studiu a descoperit specii de arbori care au evoluat spre a deveni foioase, dupa o serie de ere glaciare, iar frunzele acestora au capatat o culoare rosiatica pentru a proteja copacul de insecte.

In timp ce in America de Nord plantele si insectele erbivore prinse de era glaciara au putut migra, in Europa acestea au fost sacrificate de inghet.

„Componenta anti-erbivora din frunze s-a diminuat, iar Europa de Nord a devenit dominata de copaci a caror frunze capata o nunta galbena toamna, iar copacii din America de Nord continua sa aiba culoare rosie, pentru a se apara de insecte”, a declarat omului de stiinta Simcha Lev-Yadun de la Universitatea din Haifa, Israel

Faptul ca planta consuma energie pentru a-si „omora frunza” pare lipsit de logica, dar o serie de studii stiintifice lamuresc acest mister.

Producerea pigmentului nu este o risipa inutila de energie, de fapt, pentru unele plante este o actiune necesara supravietuirii.

William Hoch din Montana State University a descoperit ca pigmentul permite plantei sa trimita substante nutritive la radacina pe timp de iarna.